
olasz
címkés receptek
2012. december 30.
Sós sütik, Kenyér
Kakukkfüves-fokhagymás grissini
A sok karácsonyi édesség után szerintem pont itt volt az ideje már valami sós “süteménynek”. Most ezekre a könnyen elkészíthető, fűszeres kenyérrudacskákra esett a választás, ami szerintem partifalatkának sem utolsó.
Elolvasom2012. november 7.
Sütés nélkül, Krém desszert
Panna cotta csipkebogyó mártással
Így november elején már nagyon sok helyen érik a csipkebogyó. Hazafelé sétálva láttam meg és jutott eszembe, hogy kéne belőle valamit készíteni. Végül a mártás mellett döntöttem, mert ahhoz nem kell annyi bogyó:)
Elolvasom2012. szeptember 19.
Krémes sütik, Kelt tészták, Fánk
Csokis profiterol
Már egy ideje tervben volt a profiterol, de valahogy mindig háttérbe szorult a nyár folyamán a sok friss gyümölcs miatt. De most megint úgy éreztem, kell valami “nagyoncsokis”, így elkészítettem végre. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik:)
Elolvasom2012. augusztus 1.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Lepény
Tonhalas focaccia
Egy gyors és könnyű vacsora illatos kakukkfűvel és tonhallal.
Elolvasom2012. július 16.
Gyümölcsös sütik, Lepény, Pite
Barackos-levendulás crostata
Volt itthon néhány szem gyönyörű, érett, lédús barack, amiből eredetileg pitét akartam sütni, de mivel arra nem volt elég, így lett belőle végül crostata…
Elolvasom2012. március 26.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Lepény
Kakukkfüves-fokhagymás focaccia
A focaccia egy kenyértésztából készült lepény, amit leggyakrabban olívalolajjal készítenek és valamilyen zöldfűszerrel ízesítenek. Származási helyét tekintve az észak-olaszországi Liguria tartományból eredeztethető, viszont számtalan változata létezik, régiónként eltérő, jellegzetes hozzávalókkal.
Elolvasom2012. február 22.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér
Tortano sonkával és gombával
Olasz recepteket böngészve akadtam rá erre a kenyérfélére. A tortano egy töltött kenyér, Nápoly környékén készítik húsvétkor. Az eredeti húsvéti verzióban főtt tojás, sonka/szalámi és sajt van. (Nem is nagyon tér el a nálunk szokásos húsvéti reggelitől:) A tojást viszont most inkább gombára cseréltem.
Elolvasom2012. február 16.
Tea sütik, Keksz
Cantuccini karamellizált mandulával és cseresznyével
A cantuccini (vagy cantucci) eredetileg a toszkánai Prato városából származik, innen ered másik neve, a biscotti di Prato. A “biscotto” szó (ami olaszul kekszet jelent) utal az elkészítésére is: “kétszer sült”, aminek eredményeként egy ropogós, mártogatni való kekszet kapunk.
Elolvasom