2012. március 26.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Lepény
Kakukkfüves-fokhagymás focaccia
A focaccia egy kenyértésztából készült lepény, amit leggyakrabban olívalolajjal készítenek és valamilyen zöldfűszerrel ízesítenek. Származási helyét tekintve az észak-olaszországi Liguria tartományból eredeztethető, viszont számtalan változata létezik, régiónként eltérő, jellegzetes hozzávalókkal.
A sok változat közül egy burgonyás receptet választottam, ami másnap is nagyon jó puha marad. Én most kakukkfűvel és fokhagymával ízesítettem, de gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerrel elkészíthető. Rakhatunk bele aszalt paradicsomot, a tetejére pedig sajtot is. Nagyon könnyen elkészíthető, még sodorni sem kell:)
Hozzávalók
- 7 dkg főtt, áttört burgonya
- 22 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 1 tk. só
- 2 ág friss kakukkfű (vagy 1 kk. szárított)
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 3 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A burgonyát megfőzzük, összetörjük, megvárjuk míg kihűl és kimérünk belőle 7 dkg-ot.
- A cukrot belekeverjük a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 5 perc)
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a felaprított kakukkfüvet, az áttört burgonyát, a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat és a robotgép dagasztó karjával pár perc alatt összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)
- Mikor megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és itt a kezünkkel kb. 1 cm vastag körlappá nyomkodjuk.
- A fokhagymát összezúzzuk, egy kis tálba tesszük, adunk hozzá egy ek. vizet és egy kevés sót és jól elkeverjük.
- A tésztát villával megszurkáljuk, megkenjük a fokhagymával és megszórjuk egy is kakukkfűvel.
- 20 percet letakarva hagyjuk pihenni.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megvárjuk, míg langyosra hűl és már szeletelhetjük is. Szerintem langyosan a legfinomabb:)
Regina
2013. augusztus 23. - 11:55Tegnap megcsinaltam….ISTENI LETT! Ezer kkszonet ezert a csodalatos, egyszeru de nagyszeru receptert 🙂 most gyurja a gep a mai adagot. Egyet modositottam, hogy nem egyben sutottem ki, hanem tenyernel nagyobb “langoskakat” formaztam beloluk es fokhagymas tejjel ketszer is megkentem oket 🙂 a tarkonyos pulykaragu leves melle tokeletes volt!!!!:-)