2013. április 14.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Lepény
Medvehagymás focaccia
Lassan sajnos a vége felé jár már a medvehagyma szezon, ezért muszáj kihasználni ezt a rövid időt, amíg még gyűjthető. Irány tehát a napsütéses szabadba, a piknik kosárba pedig kerüljön a medvehagymás focacciából is!:)
Leginkább abból lehet tudni, mikor van a medvehagyma szezon vége, mikor már mindenhol csak letaposott/leszaggatott medvehagymát látni ott, ahol pár napja még egybefüggő szőnyegként zöldellt. Bizony, most már tényleg mindenki ezt szedi, ha kell, ha nem. Ezért általában a szezonnak is egyre hamarabb vége. Sajnos. Az idei havas márciusi időjárás sem nagyon kedvezett neki, errefelé elég aprócskára nőttek a korábbiakhoz képest. Na de még sikerült szednem néhány sütésre való zsenge zöld levelet, amiből most ez a focaccia is készült. Nagyon finom, és nagyon puha kenyérlepény, remek tízórai vagy uzsonna lehet belőle:)
Hozzávalók
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 7 dkg főtt, áttört burgonya
- 25 dkg kenyérliszt (BL 80) vagy finomliszt (BL 55)
- 1 tk. só
- nagy marék medvehagyma
- 3 ek. olívaolaj
- durva szemű tengeri só a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítés
- A burgonyát megfőzzük, összetörjük, megvárjuk míg kihűl és kimérünk belőle 7 dkg-ot.
- A cukrot belekeverjük a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 5 perc)
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a felaprított medvehagymát, az áttört burgonyát, a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat és a robotgép dagasztó karjával pár perc alatt összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)
- Mikor megkelt, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és itt a kezünkkel kb. 1 cm vastag körlappá nyomkodjuk.
- A tésztát villával megszurkáljuk, megkenjük kevés vízzel, megszórjuk durva szemű tengeri sóval (elhagyható).
- 20 percet letakarva hagyjuk pihenni.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megvárjuk, míg kihűl és már fogyasztható is:)
Egy kis piknik hangulat limonádéval:)
kriszta
2013. április 17. - 12:17Elkészítettem,és nagyon finom lett 🙂 annyira,hogy készíthettem is még egy adagot 😀