2016. április 1.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa
Gluténmentes medvehagymás pogácsa
Kipróbálnátok gluténmentesen is a nagymama hagyományos, tömör krumplis pogácsáját? Akkor itt egy remek recept burgonya liszttel és friss medvehagymával!:)
Biztos mindenki ismeri a hagyományos, gulyáshoz és bableveshez kínált krumplis pogácsát, ami krumpliból, lisztből és némi zsiradékból áll. Az állaga nagyon tömör és nagyon krumpli ízű. Ez a gluténmentes verzió pont ilyen: burgonyaliszttel készült, így nem is nagyon lehet más:) Frissen isteni puha, viszont ahogy az összes búzaliszt nélkül készült tészta, ez is sajnos nagyon hamar veszít a nedvességéből és kiszárad. Már ha egyáltalán lesz ideje:)
Hozzávalók
- 1,2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- fél kk cukor
- 12 dkg burgonya liszt
- 8 dkg rizs liszt
- 12,5 dkg főtt, áttört burgonya
- 5 dkg vaj
- 0,25 dl napraforgó olaj
- 1 tk só
- egy csokor medvehagyma
- víz és pirospaprika a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk még felhabosodik.
- A medvehagymát apróra vágjuk.
- Egy nagy tálba tesszük a két féle lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a vajat, az olajat, a sót, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az apróra szelt medvehagymát.
- Az egészet összegyúrjuk, amíg össze nem áll, majd a robotgép dagasztójával pár perc alatt átdolgozzuk. (ettől kicsit “szétmorzsálódhat” a tészta, a folyamat végén gyúrjuk ismét egy gombóccá)
- Ezután egy konyharuhával lefedve langyos helyen kelesztjük (kb. 45 perc). Nem fog látványosan megnőni a liszt miatt, de hagyjunk neki pihenési időt.
- Miután kelt, enyhén lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk. (mivel nem ugrik össze, kézzel is kinyújthatjuk)
- A tetejét óvatosan bevagdossuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét pirospaprikás vízzel megkenjük, és további 15 percet pihentetjük.
- 220 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt pirosra sütjük. (ne süssük sokáig, különben kiszáradhat!)