2016. május 13.


Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa

Spenótos túrós pogácsa

Ki mondta, hogy a spenót nem jó sütibe?:) Ez a pihe-puha túrós pogácsa például teljesen új ízzel gazdagodik a friss, fokhagymás spenóttal. 

Ezt a receptet a Meglepetés egyik naptárában találtam, és amint megláttam, biztos voltam benne, hogy egy új kedvencre bukkantam, ezért is osztom meg. A tészta nagyon puha és ruganyos lesz a túrónak köszönhetően, a fokhagymás spenót pedig isteni ízt ad neki. Nem kell megijedni a spenóttól, nem lesz keserű tőle, aki nem tudja, hogy nem medvehagymát rejt, valószínű rá sem jön, mert legalább olyan friss ízt kölcsönöz neki!:)

Spenótos túrós  pogácsa

Hozzávalók

  • 0,5 dl langyos tej
  • fél tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 10 dkg friss spenót
  • 1 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A spenótot vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon a zúzott fokhagymával és a borssal kicsit megfonnyasztjuk.Spenót
  3. A lisztet, a túrót, vajat, a tojást, a sót és az élesztős tejet egy nagy tálban összegyúrjuk.Spenótos túrós pogácsa hozzávalói
  4. Hozzáadjuk a spenótot és beledolgozzuk.Spenótos túrós pogácsa
  5. Ha már elválik a tészta az edény oldalától, megszórjuk kevés liszttel és letakarva, langyos helyen kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.Spenótos túrós pogácsa kelesztése
  6. Lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.Spenótos túrós pogácsa készítése
  7. Sütőpapírral bélelt sűtőlapra sorakoztatjuk őket.
  8. Megkenjük enyhén felvert, sózott tojással.Irány a sütő!
  9. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.

Spenótos túrós pogácsa