2016. május 13.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa
Spenótos túrós pogácsa
Ki mondta, hogy a spenót nem jó sütibe?:) Ez a pihe-puha túrós pogácsa például teljesen új ízzel gazdagodik a friss, fokhagymás spenóttal.
Ezt a receptet a Meglepetés egyik naptárában találtam, és amint megláttam, biztos voltam benne, hogy egy új kedvencre bukkantam, ezért is osztom meg. A tészta nagyon puha és ruganyos lesz a túrónak köszönhetően, a fokhagymás spenót pedig isteni ízt ad neki. Nem kell megijedni a spenóttól, nem lesz keserű tőle, aki nem tudja, hogy nem medvehagymát rejt, valószínű rá sem jön, mert legalább olyan friss ízt kölcsönöz neki!:)
Hozzávalók
- 0,5 dl langyos tej
- fél tk. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tk. só
- 10 dkg friss spenót
- 1 ek. olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A spenótot vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon a zúzott fokhagymával és a borssal kicsit megfonnyasztjuk.
- A lisztet, a túrót, vajat, a tojást, a sót és az élesztős tejet egy nagy tálban összegyúrjuk.
- Hozzáadjuk a spenótot és beledolgozzuk.
- Ha már elválik a tészta az edény oldalától, megszórjuk kevés liszttel és letakarva, langyos helyen kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 2-3 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt sűtőlapra sorakoztatjuk őket.
- Megkenjük enyhén felvert, sózott tojással.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.