2022. április 16.


Kelt tészták

Kardamomos túrós ökörszem

Igazi húsvéti péksüti, egy kis csavarral: karamomos tésztába került a hagyományos, nagyon citromos, krémes túró az ökörszem ezen változatába. 🐤🌷

Ez az első alkalom, hogy ökörszemet sütöttem, ez valahogy eddig mindig kimaradt. Most is igazából azért, hogy kipróbálhassam ezt az ízkombinációt, ami az instán egy kép formájában jött szembe pár sor leírással, miszerint a tészta kardamomos a tölteléke pedig citromos túró. Másnap neki is álltam a saját változatomnak és ez lett belőle 👩‍🍳

Fűszeres, citromos és elképesztően puha! Igazi húsvéti finomság, akár reggelire is! 🌷🐰🥚🐣

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 25 dkg krémes túró
  • 1 cs. bourbon vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. citromlé
  • 1 citrom reszelt héja

Cukorszirup a kenéshez:

  • 50 g víz
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:Kész tészta
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a hozzávalókat egy tálban simára keverjük. Kardamomos túrós ökörszem hozzávalói
  6. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk és egy rúddá sodorjuk. először félbe, majd ezeket a darabokat is félbe és ismét félbe és azokat is félbe vágjuk, hogy összesen 16 db tésztagolyónk legyen a végén.
  7. A tészta gombócokat golyóvá formázzuk majd ujjunkkal mélyedést nyomunk bele és kissé tágítjuk is, hogy minél több túrókrém férjen majd bele. Kardamomos túrós ökörszem készítése
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és megtöltjük a mélyedéseket a túrós krémmel. (ha közben kissé megkeltek, kicsit még formázzuk át a mélyedést, hogy beleférjen a túró). Kardamomos túrós ökörszem készítése
  9. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsülnek.
  10. Elkészítjük a szirupot: egy lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral és pár percig így forraljuk, amíg kicsit sűrűsödik. Félrevesszük a tűzről.
  11. A forró ökörszemeket a sütőből kivéve átkenjük a sziruppal.
  12. Megvárjuk, míg langyosra hűl és porcukorral megszórva tálaljuk.

Kardamomos túrós ökörszem