2020. március 27.
Sós sütik
Medvehagymás-juhtúrós leveles kenyér
Élesztő spájzolók most előnyben! Ha már unjátok, hogy nem jön össze a klasszikus kenyér a sokadig blogról/videóból sem, próbáljátok ki ezt a puha lapokból álló “kenyeret” sok-sok medvehagymával és egy kis juhtúróval 😉
Mivel most mindeki önjelölt péknek csapott fel az otthon ülés miatt, igazi kihívás bárhonnan élesztőt szerezni… Ha még van otthon, vagy találtál valahol, mindenképp próbáld ki ezt a medvehagymás kelt tésztát, egyrészt, mert biztosan sikerül, másrészt, mert már nem sokáig van szezonja! 🌱
Ha nincs élesztőd, de nagyon szeretnél valami medvehagymás finomságot, az sem gond, készítsd el ezt a pofon egyszerű túros pogit, vagy készíts sós bureket! Ezekhez biztosan találsz mindent a boltban 😊
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 ek. só
Töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- nagy csokor medvehagyma
- 5 dkg juhtúró
Elkészítés
- Egy lábasban a vajat a cukorral és a tejjel összeolvasztjuk (vigyázat, ne forrjon!)
- Egy nagy tálba mérjük a lisztet és a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet is.
- Lágy tésztává dagasztjuk (ha nagyon folyós lenne, adjunk hozzá még lisztet.)
- Meglisztezzük a tetejét és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a vajat felolvasztjuk.
- Miután megkelt, lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a felaprított medvehagymával.
- A tésztából olyan széles csíkokat vágunk, amilyen széles a sütőformánk rövidebb oldala.
- Az így kapott csíkokat egymásra tesszük, minden réteg közé morzsolunk a juhtúróból.
- A rétegezett csíkok darabolásához ismét elővesszük a sütőformát: majdnem olyan széles darabokat vágunk belőle, amilyen magas a formánk (fontos, hogy ne legyen olyan széles, mint amilyen magas a forma, mert még kelni fog a tészta, így nem kel ki sütés közben a formából). Kb. egy ujjal legyen kisebb, mint a forma magassága.
- Az így kapott darabokat élükre állítva, sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk.
- Újabb pihentetés jön: kb. 30 perc után már kitöltik az egész formát.
- Sütés előtt megkenjük tejjel.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük, megvárjuk míg langyosra hűl.