2014. március 14.
Sós sütik, Gyümölcsös sütik, Lepény
Juhtúrós-medvehagymás quiche
Már jó pár hete, hogy kibújtak az első apró medvehagymácskák az erdőben, így most már kétség sem fér hozzá, hogy itt a tavasz. Sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek vele, amit korábban még nem készítettem, így született meg végül ez a krémes quiche juhtúróval:)
Az első szedésből azonban mi más is készülhetett volna idén is, mint az örök kedvenc pogácsa… Valóban komoly fejtörést okozott, hogy kitaláljam, miben nem próbáltam még ki a medvehagymát. Aztán egyik reggel úgy ébredtem, hogy eszembe jutott, hogy quiche-t eddig egyetlen egyszer csináltam, ami ráadásul édes volt, úgyhogy itt volt a remek alkalom: egy kis juhtúróval biztosan tökéletes párost alkotnak majd a medvehagymával. Nem is kellett csalódnom:) Hidegen és langyosan is isteni finom, a töltelék krémes és lágy, tele zsenge medvehagymával, a tészta pedig kelt tésztákra emlékeztetően puha. A mennyiség ne tévesszen meg senkit, meglehetősen ízgazdag, ezért egy fél mini pite is laktat rendesen:)
Hozzávalók
Tészta: (4 mini piteformához vagy egy nagy méretűhöz)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 1 tk. só
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 1 dl tejszín
- 12,5 dkg juhtúró (bryndza)
- 2 tojás
- 1 nagy csokor medvehagyma
- só ízlés szerint
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a sót és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- Pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd 4 egyenlő részre osztjuk és egyesével kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Beleigazítjuk a piteformákba az alját pedig óvatosan megszurkáljuk villával.
- A medvehagymát apróra vágjuk, majd a töltelék a hozzávalóit egy nagy tálban simára keverjük. (óvatosan sózzuk, mert a juhtúró alapból is elég sós)
- Megtöltjük a piteformákat a töltelékkel, de figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyon sok benne, nehogy kifolyjon, mert sütés közben a tészta meg fog dagadni.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Langyosan és hidegen is nagyon finom:)