Segítség
Sütési hőmérséklet
Nem villany sütőd van? Ez se vegye el a kedved a sütéstől:)
- 175 °C = 3-as fokozat
- 180 °C = 4-es fokozat
- 190 °C = 5-ös fokozat
- 200 °C = 6-os fokozat
- 220 °C = 7-es fokozat gáz sütőn.
Ha kelt tésztát sütsz, érdemes egy tűzálló tál aljába vizet önteni és betenni a sütő aljába. Így a sütés közben gőz képződik, ami segít, hogy ne legyen kérges, száraz a végeredmény.
A kanalak…
… kávés kanál, teás kanál és evőkanál. A mennyiségeknél az egyszerűség kedvéért legtöbbször ezt használom.
A képen sajnos így nem nagyon látszik, de a különbség a kávés és a teás közt az, hogy a teás jóval mélyebb.
A tojásfehérje
A tojásfehérjéből a legtöbb süteményhez kemény habot kell verni. Ezt legkönnyebben robotgéppel készíthetjük el, a fehérjék mennyiségétől függően kb. 3-5 perc keveréssel a legmagasabb fokozaton. Akkor jó, ha felfordítod az edényt és megáll benne. Így kell kinéznie:
Csoki olvasztása gőz fölött
A legbiztonságosabb módja az olvasztásnak a csoki szempontjából, (a felcsapó gőzzel viszont vigyázni kell!) így a legkisebb az esélye, hogy megég a csoki. A legfontosabb, hogy olyan tálat válasszunk, ami tökéletesen passzol a lábasra. Ez lehet fém vagy akár üveg is, a lényeg, hogy a gőz ne tudjon kiszökni.
A lábas aljára nem kell sok víz, elég kb. 1 dl, a lényeg, hogy amikor fölé tesszük a tálat, már forrjon a víz. A csokit érdemes a lehető legapróbbra darabolni, így is csökken az esély, hogy megég.
A csokis tálat forrásban lévő víz fölé tesszük és folyamatosan kevergetjük. Mikor már csak pár nagyobb darabka csoki van, akkor levesszük a gőzről.
Addig kevergetjük így, míg teljesen homogén lesz. Ilyennek kell lennie:
Milyen a felhabosodott élesztő?
Akkor jó, ha ilyen: feljött a tej tetejére, és (szinte) egybefüggő habszerű réteget alkot.
A kívánt eredményt akkor kapjuk, ha langyos, cukros tejbe morzsoljuk.
Van még valami, amiben nem vagy biztos?
Akkor kérdezz nyugodtan: vikki@sutidoboz.hu
Princzkel Ilona
2014. október 28. - 17:05Szia! Nagyon örülök Neked,hogy megtaláltam az oldalad.Karácsonyra szeretnék idén először magam készítette sütiket ajándékozni.Segítenél hogy hol vetted az olasz panettone kalácshoz a papír kosarakat? Ha volna idei karácsonyi gyümölcskenyér,vagy bármi más ötleted,megírnád nekem?
Nagyon tehetséges vagy!! Mindenhez gratulálok amit sütöttél.Ismeretlenül is szeretettel ölellek:ILI
Vikki
2014. október 28. - 21:55Szia Ili,
először is köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂 A panettone formát illetően e-mailben válaszoltam, a karácsonyi sütik pedig még egyenlőre tervezés fázisban vannak, hogy mik lesznek, de decembertől már ilyenek kerülnek majd ki, úgyhogy kövesd a blogot ezután is. Addig találsz korábbi karácsonyi sütiket is, mindegyik nagyon finom, ezt garantálom 😉 Lehet idén készítek gyümölcskenyeret is, ez esetben természetesen ennek a receptje is idejében kikerül 🙂
Éva
2020. október 5. - 16:17Szia Vikki! Sütéskor te hőlégkeveréses programon sütöd, vagy alul-felül sütéssel? Köszönöm! Éva
Vikki
2020. október 5. - 18:18Szia Éva,
általában légkeveréssel sütök mindent.
Éva
2020. október 11. - 11:52Szia Vikki!
Nagyon Köszönöm!