2017. április 8.


Sós sütik

Sós túrós burek medvehagymával

Ti is vártátok már a medvehagyma szezont? Mert én már nagyon, hogy végre kipróbálhassam burek töltelékként is!:) A zsenge, aromás levelek ezúttal sem okoztak csalódást, remekül működnek a kívül ropogós, belül lágy, túrós finomsággal!

Az egyik, amiért nagyon várom minden évben a tavaszt, az a medvehagyma! Ugyan már hetek óta szezonja van, idén kicsit sokára készült el az első süti belőle. A szokásos, örök kedvencem, a pogácsa után most a túrós burek került sorra. Aki ismerte már ezt a balkáni péksüteményt, azt hiszem szintén rajong érte, ugyanis a belső puha lapok és a langyos édes vagy sós töltelék együtt tényleg verhetetlen. Rövid nyomozgatás után meg is találtam a puha belső lapok titkát, ami nem más, mint a sütőporos víz. Ettől ugyanis a hagyományos réteslapok sütés közben a többszörösükre duzzadnak és nagyon puhák maradnak. Most, hogy már mindenki tudja a titkot, irány a konyha, hogy akár medvehagymás, akár sós vagy édes változata titeket is burek-rajongóvá tegyen:)

Sós túrós burek medvehagymával

Hozzávalók

  • 1 csomag réteslap (6 db)
  • 25 dkg túró
  • 1 ek. tejföl
  • fél tk. só
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek. vaj
  • 2 tk. sütőpor

Tetejére:

  • 1 ek. tej
  • 1 ek. vaj

Elkészítés

  1. A friss medvehagymát vágjuk apróra.Medvehagyma
  2. A vajat melegítsük össze a vízzel, majd ha felolvadt, adjuk hozzá a sütőport.
  3. A túrót keverjük össze a tejföllel, sóval és a friss medvehagymával.Medvehagymás túró töltelék
  4. A réteslapokból egy nedves konyharuhára terítsünk először kettőt, kenjük meg bőségesen a vizes-sütőporos keverékkel, majd a túró felét oszlassuk el rajta, hogy mindenhol legyenek apró gombócok.Medvehagymás burek, első réteg
  5. Ezután ismét két lap következik, amit szintén átkenünk a sütőporos keverékkel, majd a maradék túrót elosztjuk rajta.Medvehagymás burek, második réteg
  6. Az utolsó két lappal lefedjük, majd átkenjük ismét a sütőporos keverékkel.
  7. A lapokat mindkét oldaláról elkezdjük feltekerni, a közepéig. Ahol a két tekercs összeér, elvágjuk a lapokat.Készül a sós túrós medvehagymás burek
  8. Óvatosan, csiga formában egy sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük a két rudat. (ne érjen ki teljesen a széléig, mert sütés közben duzzadni fog!)Irány a sütő!
  9. A tetejét megkenjük tejjel elkevert étolajjal.
  10. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45 perc alatt aranybarnára sül.
  11. Langyosan tálaljuk.

Sós túrós burek medvehagymával

Sós túrós burek medvehagymával

Sós túrós burek medvehagymával