2017. április 8.
Sós sütik
Sós túrós burek medvehagymával
Ti is vártátok már a medvehagyma szezont? Mert én már nagyon, hogy végre kipróbálhassam burek töltelékként is!:) A zsenge, aromás levelek ezúttal sem okoztak csalódást, remekül működnek a kívül ropogós, belül lágy, túrós finomsággal!
Az egyik, amiért nagyon várom minden évben a tavaszt, az a medvehagyma! Ugyan már hetek óta szezonja van, idén kicsit sokára készült el az első süti belőle. A szokásos, örök kedvencem, a pogácsa után most a túrós burek került sorra. Aki ismerte már ezt a balkáni péksüteményt, azt hiszem szintén rajong érte, ugyanis a belső puha lapok és a langyos édes vagy sós töltelék együtt tényleg verhetetlen. Rövid nyomozgatás után meg is találtam a puha belső lapok titkát, ami nem más, mint a sütőporos víz. Ettől ugyanis a hagyományos réteslapok sütés közben a többszörösükre duzzadnak és nagyon puhák maradnak. Most, hogy már mindenki tudja a titkot, irány a konyha, hogy akár medvehagymás, akár sós vagy édes változata titeket is burek-rajongóvá tegyen:)
Hozzávalók
- 1 csomag réteslap (6 db)
- 25 dkg túró
- 1 ek. tejföl
- fél tk. só
- 2,5 dl víz
- 1 ek. vaj
- 2 tk. sütőpor
Tetejére:
- 1 ek. tej
- 1 ek. vaj
Elkészítés
- A friss medvehagymát vágjuk apróra.
- A vajat melegítsük össze a vízzel, majd ha felolvadt, adjuk hozzá a sütőport.
- A túrót keverjük össze a tejföllel, sóval és a friss medvehagymával.
- A réteslapokból egy nedves konyharuhára terítsünk először kettőt, kenjük meg bőségesen a vizes-sütőporos keverékkel, majd a túró felét oszlassuk el rajta, hogy mindenhol legyenek apró gombócok.
- Ezután ismét két lap következik, amit szintén átkenünk a sütőporos keverékkel, majd a maradék túrót elosztjuk rajta.
- Az utolsó két lappal lefedjük, majd átkenjük ismét a sütőporos keverékkel.
- A lapokat mindkét oldaláról elkezdjük feltekerni, a közepéig. Ahol a két tekercs összeér, elvágjuk a lapokat.
- Óvatosan, csiga formában egy sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük a két rudat. (ne érjen ki teljesen a széléig, mert sütés közben duzzadni fog!)
- A tetejét megkenjük tejjel elkevert étolajjal.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 45 perc alatt aranybarnára sül.
- Langyosan tálaljuk.