2022. december 30.
Sós sütik, Pogácsa
Aszalt paradicsomos pogácsa
Vigyél egy csipet toszkán napsütést a baráti összejövetelre: ezek az oregánótól illatozó, aszalt paradicsomos pogácsák biztosan az este sztárjai lesznek! 🍅☀️🍷
Jó a sima sajtos is, de ha valami kevésbé szokványos sós finomságra vágynál, akkor ez az aszalt paradicsomos pogácsa egy szuper recept hozzá. Nem villám pogácsa recept ugyan, de megéri kivárni a pihentetési időt, hiszen így lesz majd tökéletes állagú az eredmény. Mivel aszalt paradicsomból az olajban eltett a legkönnyebben beszerezhető változat, a receptet ehhez igazítottam: ha esetleg olyan változatot használsz, ami nem olajos, használj hozzá kicsit több vajat majd, ezt a leírásban is megtalálod.
Hozzávalók
kb. 30 apró pogácsához
- 30 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 0,5 dl langyos víz
- 3 g cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 8 g só
- 20 g tojás
- 5 dkg tejföl
- 2 ek. aprított aszalt paradicsom*
- 1 tk. szárított oregano
- 1 tk. parmezán sajt
* ha nem olajban eltett paradicsomot használunk, a vaj mennyiségét érdemes további 1 dkg-al kiegészíteni.
tetejére:
- a maradék tojás a kenéshez
- 1 ek. parmezán sajt
Elkészítés
- A vajat felolvasztjuk és elmorzsoljuk a liszttel.
- Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben a cukorral (nem kell megvárni, míg felhabosodik benne, csak legyen teljesen homogén a keverék).
- Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót a lisztes morzsához: az enyhén felvert tojást, a sót, az aszalt paradicsomot, az oreganot, a tejfölt és a sajtot, végül az élesztős keveréket és az egészet sima tésztává dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától.
- Letakarva 30 percet pihentetjük.
- A pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastag lappá nyújtjuk.
- A tetejét bevagdossuk, majd kb. 3×3 cm-es kockákra vágjuk.
- Sütőlapra sorakoztatjuk a pogácsákat és vékonyan megkenjük a maradék tojással.
- 60 percet pihentetjük ismét.
- Sütés előtt újra átkenjük a felszínüket tojással, majd megszórjuk kevés parmezánnal.
- 250 fokra melegítjük elő a sütőt, alsó-felső sütéssel, majd betesszük a pogácsákat és visszavesszük a hőfokot 225-re, így sütjük 13-14 percet, amíg szép piros lesz a tetejük.