2022. december 30.


Sós sütik, Pogácsa

Aszalt paradicsomos pogácsa

Vigyél egy csipet toszkán napsütést a baráti összejövetelre: ezek az oregánótól illatozó, aszalt paradicsomos pogácsák biztosan az este sztárjai lesznek! 🍅☀️🍷

Jó a sima sajtos is, de ha valami kevésbé szokványos sós finomságra vágynál, akkor ez az aszalt paradicsomos pogácsa egy szuper recept hozzá. Nem villám pogácsa recept ugyan, de megéri kivárni a pihentetési időt, hiszen így lesz majd tökéletes állagú az eredmény. Mivel aszalt paradicsomból az olajban eltett a legkönnyebben beszerezhető változat, a receptet ehhez igazítottam: ha esetleg olyan változatot használsz, ami nem olajos, használj hozzá kicsit több vajat majd, ezt a leírásban is megtalálod.

Hozzávalók

kb. 30 apró pogácsához

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 0,5 dl langyos víz
  • 3 g cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 8 g só
  • 20 g tojás
  • 5 dkg tejföl
  • 2 ek. aprított aszalt paradicsom*
  • 1 tk. szárított oregano
  • 1 tk. parmezán sajt
    * ha nem olajban eltett paradicsomot használunk, a vaj mennyiségét érdemes további 1 dkg-al kiegészíteni.

tetejére: 

  • a maradék tojás a kenéshez
  • 1 ek. parmezán sajt

Elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk és elmorzsoljuk a liszttel. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  2. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben a cukorral (nem kell megvárni, míg felhabosodik benne, csak legyen teljesen homogén a keverék).
  3. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót a lisztes morzsához: az enyhén felvert tojást, a sót, az aszalt paradicsomot, az oreganot, a tejfölt és a sajtot, végül az élesztős keveréket és az egészet sima tésztává dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  4. Letakarva 30 percet pihentetjük. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  5. A pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastag lappá nyújtjuk.
  6. A tetejét bevagdossuk, majd kb. 3×3 cm-es kockákra vágjuk. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  7. Sütőlapra sorakoztatjuk a pogácsákat és vékonyan megkenjük a maradék tojással. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  8. 60 percet pihentetjük ismét.
  9. Sütés előtt újra átkenjük a felszínüket tojással, majd megszórjuk kevés parmezánnal. Aszalt paradicsomos pogácsa készítése
  10. 250 fokra melegítjük elő a sütőt, alsó-felső sütéssel, majd betesszük a pogácsákat és visszavesszük a hőfokot 225-re, így sütjük 13-14 percet, amíg szép piros lesz a tetejük.

Aszalt paradicsomos pogácsa