2012. augusztus 1.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér, Lepény
Tonhalas focaccia
Egy gyors és könnyű vacsora illatos kakukkfűvel és tonhallal.
A múltkor eszembe jutott a focaccia, hogy milyen régen volt, pedig mennyire jó. Most tonhallal készítettem, mert egy kicsit tartalmasabbra akartam. Szerintem nagyon-nagyon jó, igazi mediterrán hangulatot lehet vele varázsolni akár ebédhez, akár vacsorához.
Hozzávalók
- 7 dkg főtt, áttört burgonya
- 22 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 1 tk. só
- 2 ág friss kakukkfű (vagy 1 kk. szárított)
- 1,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7 g)
- 3 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 doboz tonhal konzerv (sós lében eltettet használtam)
- pár szem olívabogyó ízlés szerint
Elkészítés
- A burgonyát megfőzzük, összetörjük, megvárjuk míg kihűl és kimérünk belőle 7 dkg-ot.
- A cukrot belekeverjük a langyos vízbe, hozzáadjuk a szárított élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 5 perc)
- A liszthez hozzáadjuk a sót, a felaprított kakukkfüvet, az áttört burgonyát, a felhabosodott élesztőt és az olívaolajat és a robotgép dagasztó karjával pár perc alatt összedolgozzuk. Akkor jó, ha elválik az edény szélétől.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra)
- Mikor megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és itt a kezünkkel kb. 1 cm vastag körlappá nyomkodjuk.
- A fokhagymát összezúzzuk, egy kis tálba tesszük, adunk hozzá egy ek. vizet és egy kevés sót és jól elkeverjük.
- A tésztát villával megszurkáljuk, megkenjük a fokhagymával és megszórjuk egy is kakukkfűvel.
- 20 percet letakarva hagyjuk pihenni.
- A tonhalkonzervről leöntjük a lét (nem kell nagyon kinyomkodni, hogy sütés közbe ne száradjon teljesen össze)
- Sütés előtt rászórjuk a tonhalat és az olívabogyót.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Megvárjuk, míg langyosra hűl és már ehetünk is!:)
Kiki76
2013. október 29. - 19:53Megsütöttem, megettük…. ettük volna még, de elfogyott. 🙂
Kevésnek tűnt a liszt ennyi élesztőhöz, tartottam tőle, hogy élesztő ìze lesz. De csak egy baj volt vele: nagyon kevés volt! 🙂
Nagyon-nagyon finom volt. Köszönöm!