2024. február 6.


Kelt tészták, Fánk

Málnás virág fánk

Ismét itt a fánkok időszaka! Készítsd most igazán egyedi formában: nézd meg, hogyan készíthetsz virág alakú fánkokat!🌺🍩

Már régóta kerestem, hogy hogyan lehet ilyen tökéletesen szép, virág formájú fánkokat készíteni és találtam hozzá egy szuper videót is. A recept alapjául ez a recept szolgált, az eredmény pedig tökéletes lett, puha foszlós tésztával. A friss fánkokat ezúttal málnás porcukorba forgattam, amitől egyrészt gyönyörű színe lett, másrészt a liofilizált málnának köszönhetően elképesztően friss málna íze. (A nagy formázgatások közepette elfelejtettem fázis fotókat készíteni, de a forrás recepnél megtalálod 😉

Málnás virág fánk

Hozzávalók:

16 db fánkhoz:

  • 50 kdg liszt
  • 23 g friss élesztő
  • 5 g só
  • 55 g cukor
  • csipet fahéj
  • 45g vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 220-240 ml tej
  • fél citrom reszelt héja

olaj  a sütéshez

Bevonat: 

  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek. liofilizált málna

Elkészítés

  1. Az élesztőt egy csipet cukorral belemorzsoljuk a langyos tejbe, megvárjuk, amig felhabosodik.
  2. A keverőtálba kimérjük az összes többi hozzávalót, a vaj kivételével.
  3. Hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük dagasztani.
  4. Ha már összeállt a tészta hozzáadjuk a puha vajat is és az egészet simára dagasztjuk.
  5. Az így kapott tésztát feszes gombóccá formázzuk és enyhén lisztezett tálban letakarva 45 percet pihentetjük.
  6. A tésztát 16 db kb 60 g-os darabra osztjuk.
  7. Feszes gombócokat formálunk a tésztákból és további 10 percet pihentetjük.
  8. A virág formához a tésztagombócot először kicsit kilapítjuk, majd felülről nagyjából a közepéig befordítjuk a tésztát, majd még kétszer megismételjük ezt a mozdulatot, amikor egy hosszúkás formát kaptunk.
  9. A széleket alaposan összenyomkodjuk, és elkezdjük nyújtani, kb 10-15 centis csíkká. Ugyanígy járunk el minden tésztagolyóval.
  10. A tésztacsíkokat ismét pihentetjük 10 percig.
  11. A virág formához elkezdjük tovább nyújtani a tésztát, nagyjából 50 cm hosszúságúra, ügyelve rá, hogy egységesen vastag maradjon mindenhol.
  12. A virág formához először egy hurkot készítünk a tésztacsík közepére.
  13. A tészta végeket az így kapott hurok jobb és bal oldala mentén kétszer, vagy háromszor körbe csavarjuk. A tészta két végét alul összenyomjuk.
  14. Lisztezett felületre tesszük az elkészült fonatokat és további 50-70 percet kelesztjük.
  15. Forró olajban arany barnára sütjük a fánkokat. A felesleges olajat papírral leitatjuk és megvárjuk, amíg kihűlnek.Málnás virág fánk készítése
  16. A porcukrot átdaráljuk a liofilizált málnával és az egészet átszitáljuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a cukorba.
  17. Az épphogy langyos fánkokat beleforgatjuk a málnás porcukorba. (érdemes megvárni, mert ha melegen kerül rá, ráolvad a porcukor és nem lesz túl esztétikus látvány) Málnás virág fánk készítése
  18. Amint kihűlt, fogyasztható.

Málnás virág fánk