2024. február 6.
Kelt tészták, Fánk
Málnás virág fánk
Ismét itt a fánkok időszaka! Készítsd most igazán egyedi formában: nézd meg, hogyan készíthetsz virág alakú fánkokat!🌺🍩
Már régóta kerestem, hogy hogyan lehet ilyen tökéletesen szép, virág formájú fánkokat készíteni és találtam hozzá egy szuper videót is. A recept alapjául ez a recept szolgált, az eredmény pedig tökéletes lett, puha foszlós tésztával. A friss fánkokat ezúttal málnás porcukorba forgattam, amitől egyrészt gyönyörű színe lett, másrészt a liofilizált málnának köszönhetően elképesztően friss málna íze. (A nagy formázgatások közepette elfelejtettem fázis fotókat készíteni, de a forrás recepnél megtalálod 😉
Hozzávalók:
16 db fánkhoz:
- 50 kdg liszt
- 23 g friss élesztő
- 5 g só
- 55 g cukor
- csipet fahéj
- 45g vaj
- 3 tojás sárgája
- 220-240 ml tej
- fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez
Bevonat:
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. liofilizált málna
Elkészítés
- Az élesztőt egy csipet cukorral belemorzsoljuk a langyos tejbe, megvárjuk, amig felhabosodik.
- A keverőtálba kimérjük az összes többi hozzávalót, a vaj kivételével.
- Hozzáadjuk az élesztős tejet és elkezdjük dagasztani.
- Ha már összeállt a tészta hozzáadjuk a puha vajat is és az egészet simára dagasztjuk.
- Az így kapott tésztát feszes gombóccá formázzuk és enyhén lisztezett tálban letakarva 45 percet pihentetjük.
- A tésztát 16 db kb 60 g-os darabra osztjuk.
- Feszes gombócokat formálunk a tésztákból és további 10 percet pihentetjük.
- A virág formához a tésztagombócot először kicsit kilapítjuk, majd felülről nagyjából a közepéig befordítjuk a tésztát, majd még kétszer megismételjük ezt a mozdulatot, amikor egy hosszúkás formát kaptunk.
- A széleket alaposan összenyomkodjuk, és elkezdjük nyújtani, kb 10-15 centis csíkká. Ugyanígy járunk el minden tésztagolyóval.
- A tésztacsíkokat ismét pihentetjük 10 percig.
- A virág formához elkezdjük tovább nyújtani a tésztát, nagyjából 50 cm hosszúságúra, ügyelve rá, hogy egységesen vastag maradjon mindenhol.
- A virág formához először egy hurkot készítünk a tésztacsík közepére.
- A tészta végeket az így kapott hurok jobb és bal oldala mentén kétszer, vagy háromszor körbe csavarjuk. A tészta két végét alul összenyomjuk.
- Lisztezett felületre tesszük az elkészült fonatokat és további 50-70 percet kelesztjük.
- Forró olajban arany barnára sütjük a fánkokat. A felesleges olajat papírral leitatjuk és megvárjuk, amíg kihűlnek.
- A porcukrot átdaráljuk a liofilizált málnával és az egészet átszitáljuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a cukorba.
- Az épphogy langyos fánkokat beleforgatjuk a málnás porcukorba. (érdemes megvárni, mert ha melegen kerül rá, ráolvad a porcukor és nem lesz túl esztétikus látvány)
- Amint kihűlt, fogyasztható.