2020. április 8.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Túrós kelt virág
Ha azon gondolkodtál, hogy mire használd a kincs számba menő élesztőd utolsó morzsáit, mindenképpen ezt a túrós kelt virágot készítsd el a húsvéti reggelihez, mert a tésztája kalácsosan puha és még édes sárga túró is van benne! 🐣 🌷 🐇
Tudom, hogy most nem annyira egyszerű élesztőt szerezni, de szerencsére néha már felbukkan valamilyen formában egy-egy boltban, vagy webshopban. Szóval ha a szerencsések közé tartozol, aki meg tudott menteni párat (és természetesen olyan jó fej is vagy, hogy hagytál másnak is😇), akkor mindenképpen készítsd el ezt a csodaszép péksütit. Azon kívül, hogy a tésztája szuper puha és a közepén egy rendes adag túró lapul, a virágos formával 1000%, hogy a húsvéti reggeli, vagy brunch sztárja lesz. Gondoltad volna, hogy ennyire egyszerű megformázni? 😉🌸
Ha nincs élesztőd, készíts mondjuk ilyen cuki madárfészek cupcake-eket! 🐣
Hozzávalók:
(12 darabhoz)
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- egy csipet reszelt citomhéj
Töltelék:
- 30 dkg túró
- 10 dkg cukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojás
Tetejére:
- 70 g víz
- 80 g cukor
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat, végül egy csipet citromhéjat is.Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.
- Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokból hengert formálunk és 6-6 egyforma részre felosztjuk. (érdemes lemérni, hogy nagyjából azonos súlyúak legyenek, így biztos, hogy egyforma virágok lesznek 😉 )
- A tésztagombócokat egyenként körlappá nyújtjuk, majd 4 vágást ejtünk rajta, 2-2-t egymással szemben. Így kapjuk meg a 4 szirmot.
- A körlap közepére kb. egy púpos evőkanálnyit helyezünk a töltelékből, majd köré simítjuk az első “szirmot”. Ezt követően pedig a vele szembelevő szirom jön. Finoman összenyomkodjuk a találkozásnál.
- Végül felhajtjuk a lenti, majd a fenti szirmot is. Az utolsó sziromnál a széleket a virág alá húzzuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
- Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: egy lábasban a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 2 percig hagyjuk gyöngyözni, majd félrehúzzuk és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
- Miután kivettük a sütőből a tekercseket, azonnal, forrón átkenjük őket a citromos sziruppal.
- Megvárjuk, amíg kihűl és a szirup is megszilárdul és tálalható is!
És a belseje 😊
TeCu
2020. április 11. - 13:01Szia! Épp most készítettem el ezt a fantasztikus süteményt. A tesóim és a szüleim szerint nagyon finom lett, szóval nagyon köszönöm a receptet.
Nálam kissé folyós lett a túrókrém, így eléggé nagy bucik sikerültek, de ezt szerintem én rontottam el valahol. Emiatt néhányat végül kokojza lekvárral töltöttem meg, és így is nagyon finom lett. 🙂
Áldott Húsvétot!
Vikki
2020. április 11. - 13:49Szia!
Örülök, hogy összességében jól sikerült és ízlett mindenkinek! 🙂
Valószínűleg a túró típusa lesz az oka, azért lett folyósabb, én a zacskós, rögös verziót használtam, ez nem lesz folyós tutira és szépen lehet vele dolgozni a formázáskor 😉
TeCu
2020. április 11. - 22:05Igen valószínű, hogy az lehetett az oka. Legközelebb, majd másikat veszek.
És még egyszer köszönöm! 😀