2017. április 14.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Vaníliás-citromos cupcake

Ha még mindig nem tudjátok, milyen sütivel kínáljátok az érkező vendégeket, íme egy szupercuki, utolsó pillanatos húsvéti süti:)

A tojástartós tálalás erősen ajánlott, mert szerintem így a leghatásosabb a megjelenése az apró citromos-vaníliás fékszkeknek:) A könnyű, citromos kevert alaphoz lágy, vaníliás vajas krémet készítettem, aminek a tetejére a fészkek csokiforgácsból készültek. (Ez utóbbit egy nagyon éles kés segítségével lehet legszebben kivitelezni). A kedvenceim idén (is) a pasztell tojások, amit hosszas keresgélés után sikerült végre beszereznem drazsé formában is! Így nem is volt kérdés, mi kerül a sütik tetejére:)

Bízom benne,  hogy Ti sem vettetek élő nyuszit húsvétra idén sem, viszont ha találkoztok párral, ők emiatt biztosan nagyon boldog nyuszik lesznek!:)

Vaníliás citromos cupcake

Hozzávalók

(12 nagy vagy 24 apró cupcake)

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 1 pohár (175 g) natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja

Krém

  • 2,5 dl tej
  • 6,25 dkg cukor
  • 35 g keményítő
  • bourbon vanília
  • 7,5 dkg puha vaj

Díszítéshez

  • étcsoki
  • tojás cukrok

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és simára keverjük.Hozzáadjuk az olajat
  3. Majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.Hozzáadjuk a citromhéjat
  4. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához szitáljuk és pár másodperc alatt simára keverjük.Belekeverjük a lisztet
  5. Papírral kibélelt sütőformába adagoljuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek. (mini muffintepsi esetén kevesebb idő is elég!)Irány a sütő!
  6. A krémhez 2 dl tejet felteszünk melegedni a cukorral.
  7. A keményítőt simára keverjük a maradék 0,5 dl tejjel.
  8. Amikor a cukor elolvadt és a tej felforrt, félrehúzzuk és habverővel folyamatosan kevergetve belekeverjük a keményítős tejet.
  9. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük (egészen kemény lesz!).
  10. Az így kapott krémet folpackon kissé elsimítjuk és becsomagoljuk, így nem fog bebőrösödni. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  11. A megsült cupcake-eket rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihűlnek.
  12. A teljesen kihűlt krém alapot robotgéppel simára keverjük (először darabos lesz, majd a keveréstől selymesen lággyá válik).Vaníliakrém
  13. Hozzáadjuk a puha vajat és a vaníliát és az egészet simára keverjük.Vaníliakrém
  14. A csokiból egy éles késsel vékony forgácsokat vágunk.Csoki forgács
  15. A vaníliakrémet a kihűlt cupcakekre halmozzuk, majd a tetjét körberakjuk csokiforgáccsal, mintha fészek lenne. A közepére pedig egy cukor tojást nyomunk.Vaníliás citromos cupcake

Vaníliás citromos cupcake