2021. december 13.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Spekulatius cupcake
Ez a cupcake biztosan az egyik kedvenc karácsonyi desszerted lesz, ha Te is a spekulatius keksszel kezded a karácsonyi hangolódást!☕🍪🌲
És persze sosem unod meg 🙂 Én általában azonnal veszek is, amint megjelenik a polcokon, teljesen mindegy milyen hónap van éppen, mert a spekulatius, vagy specoloos kekszek semmihez sem hasonlítható fűszeres íze szerintem a legjobb téli ízvilág. Ez a cupcake kicsit macerás ugyan, majdnem olyan sok lépésből áll elkészíteni, mint egy tortát, de ez ne tartson vissza, mert tényleg egy igazi ízbomba a fehércsokis specoloos fűszerkeverékes krémmel. 🧁🎄
Ha már erősen időhiányban szenvedsz, elkészítheted muffinként is, a krém nélkül 😉
Hozzávalók
Speculoos fűszerkeverék:
- 3/4 tk. gyömbér
- 1/2 ek. őrölt szegfűszeg
- 1/2 ek. őrölt szerecsendió
- 1,5 ek. őrölt fahéj
- 1/3 tk. őrölt kardamom
- 1/3 tk. őrölt bors
Tészta:
- 12,5 dkg puha vaj
- 6,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 10 dkg spekulatius keksz
- 10 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- csipet só
- 5 dkg étcsoki
- 1 tk. speculoos fűszer
Krém:
- 10 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 tk. speculoos fűszer
Elkészítés
- A speculoos fűszerkeverékhez kimérünk minden hozzávalót és alaposan elkeverjük.
- A krémhez a fehércsokit apróra vágjuk és a tejszínnel gőz felett felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a fűszert és félretesszük, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
- A tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, amíg egészen világos sárga lesz.
- A vajat felolvaszjtuk és a tojásos keverékhez adjuk.
- Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, majd a vajas-tojásos masszába keverjük.
- A kekszet apró darabokra tördeljük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a fűszerkeverékkel.
- A tojásos masszához keverjük, végül beleforgatjuk az apróra darabolt kekszet is.
- Sütőpapírral bélelt formákba kanalazzuk és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A krémhez az olvasztott és teljesen hideg csokit elkezdjük habosítani, pár perc alatt lágy hab állagot kell kapnunk. (ne keverjük túl sokáig, mert kicsapódhat!)
- A mascarponét habosra keverjük, majd beleforgatjuk a fehércsokis habot.
- Habzsákba töltjük és a piskóták tetejére nyomjuk tetszőleges mintával.
- Megszórhatjuk kekszmorzsával, vagy díszíthetjük vörösáfonyával is.