2021. szeptember 25.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Szedres diós cupcake

Süss pofon egyszerű és nagyon mutatós cupcake-eket az indián nyár megkoronázására édes szederrel és ropogós dióval! 🐿️🍂⛅

Nem kell semmi nagyon bonyolult dologra gondolni, ha cupcake-et készítenél, az alapja szinte mindig egy kevert tészta, amit nagyjából 10 perc összeállítani. A krém pedig szinte bármilyen ízű lehet, akár vajjal, akár mascarponéval, vagy krémsajttal készül. Ennek az őszi ízvilágú szedres diós cupcake-nek a tésztája illatos fűszerekkel egészült ki, a mascarpone alapú krémbe pedig édes szeder került. Szerintem szuper őszi süti! 😊🧁🍁

Hozzávalók

12 darabhoz

Tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 5 dkg darált dió
  • 1 kk. őrölt gyömbér
  • fél citrom reszelt héja
  • 15 dkg liszt

Krémhez:

  • 20 dkg szeder
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 g keményítő
  • 25 dkg mascarpone

Tetejére:

  • 12 szem szeder
  • aprított dió

Elkészítés

  1. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük.
  2. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük.Szedres diós cupcake készítése
  3. Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a diót, a gyömbért, a sütőport, sót és a citrom reszelt héját.
  4. A száraz hozzávalókat a vajas masszába forgatjuk.Szedres diós cupcake készítése
  5. A masszát papírral bélelt muffin forma mélyedéseibe kanalazzuk, ügyelve rá, hogy a 3/4-nél ne legyen több egy-egy mélyedésben.Szedres diós cupcake készítése
  6. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
  7. Rácsra szedjük és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
  8. A krémhez a szedret a cukokrokkal elkezdjük főzni.Szederkrém készítése
  9. A keményítőt kevés vizzel csomómentesre keverjük.
  10. Ha már forr, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a keményítőt.
  11. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrű, puding állagúra főzzük.
  12. Folpackra simítjuk és becsomagoljuk, hogy így hűljön ki (így nem fog megbőrösödni).
  13. Ha kihűlt, robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy krémes állagú legyen.Szederkrém készítése
  14. Majd hozzáadjuk a mascarponét és az egészet simára keverjük.
  15. A kihűlt muffinok közepét egy kis kanállal kikaparjuk.
  16. A mélyedéseket megtöltjük krémmel, a cupcake-ek tetejét pedig bevonjuk vele.Szedres diós cupcake készítése
  17. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeálljanak.
  18. Tálalás előtt tetejüket 1-1 szem szederrel és aprított dióval díszíthetjük.

Szedres diós cupcake