

2022. február 19.
Kelt tészták, Fánk
Pisztáciás choux fánk
Ha csak azért nem sütöttél még idén fánkot, mert átható olajszag marad utána, akkor ez a choux fánk lesz a Te recepted!🍩
Igazából ez egy choux, azaz égetett tészta, csak karika formában elkészítve, szóval nem egy klasszikus fánk, csak a kinézet hajaz rá. Épp ezért az olajban sütést is megússzuk vele 😉 Elég sok lépésből áll az elkészítése, de minden percét megéri! A végeredmény egy isteni vajas ízű tészta lesz, amit lágy habkrémmel tölthetsz meg, és akár ízlésednek megfelelően variálhatsz, mert elkészítheted a fehér csoki helyett ét vagy tejcsokival is.
Ami nagyon fontos a készítésnél, az a tészta kinyomása: nekem nem volt elég nagy méretű csillag csövem, ezért simán lyukat vágtam a habzsákra, ami legalább 1,5 cm átmérőjű kell legyen, különben túl vékony marad a tészta sütés után is és nem fogjuk tudni megtölteni. 🍩
Hozzávalók
- 250 g tej
- 120 g vaj
- 150 g liszt
- 4 tojás
- 2 tk. cukor
- 1 tk. só
Krém:
- 10 dkg fehércsoki
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
- pisztácia paszta
Bevonat:
- 20 dkg fehércsoki
- 4 ek. étolaj
Elkészítés
- A krémhez a fehércsokit apróra vágjuk és a tejszínnel gőz felett felolvasztjuk.
- Megvárjuk, amíg kihűl és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (de jobb egy éjszakára).
- A tésztához a tejet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasba tesszük és összemelegítjük.
- Hozzáadjuk a lisztet és addig kevergetjük, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától keverés közben.
- Levesszük a tűzről és megvárjuk, amíg langyosra hűl.
- Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára keverjük.
- Habzsákba töltjük és legalább 1,5 cm átmérőjű csövön/lyukon keresztül nyomjuk ki.
- Sütőpapírra kb. 6 cm átmérőjű köröket nyomunk (ezt akár előre fel is rajzolhatjuk, hagyjunk sok helyet a körök közt, mert nőni fog sütés közben)
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 23 perc alatt megsülnek.
- A sütési idő végén kapcsoljuk le a sütőt, ne nyissuk ki, így hagyjuk még 5 percet száradni a meleg sütőben.
- A krém alapot kivesszük a hűtőből és robotgéppel először enyhén felhabosítjuk.
- Hozzáadjuk a habfixálót és habbá verjük.
- Óvatosan hozzáforgatunk kb 1 kávéskanálnyi pisztácia pasztát. Habzsákba töltjük.
- A karikák tetején 5-6 lyukat készítünk és megtöltjük a krémmel.
- A bevonóhoz a fehércsokit apróra vágjuk, majd az olajjal gőz felett felolvasztjuk.
- A fánkokat a csokiba mártjuk, megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, majd hűvösen helyen hagyjuk megderemedni a bevonót.