2022. február 19.


Kelt tészták, Fánk

Pisztáciás choux fánk

Ha csak azért nem sütöttél még idén fánkot, mert átható olajszag marad utána, akkor ez a choux fánk lesz a Te recepted!🍩

Igazából ez egy choux, azaz égetett tészta, csak karika formában elkészítve, szóval nem egy klasszikus fánk, csak a kinézet hajaz rá. Épp ezért az olajban sütést is megússzuk vele 😉 Elég sok lépésből áll az elkészítése, de minden percét megéri! A végeredmény egy isteni vajas ízű tészta lesz, amit lágy habkrémmel tölthetsz meg, és akár ízlésednek megfelelően variálhatsz, mert elkészítheted a fehér csoki helyett ét vagy tejcsokival is.

Ami nagyon fontos a készítésnél, az a tészta kinyomása: nekem nem volt elég nagy méretű csillag csövem, ezért simán lyukat vágtam a habzsákra, ami legalább 1,5 cm átmérőjű kell legyen, különben túl vékony marad a tészta sütés után is és nem fogjuk tudni megtölteni. 🍩

Hozzávalók

  • 250 g tej
  • 120 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4 tojás
  • 2 tk. cukor
  • 1 tk. só

Krém:

  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • pisztácia paszta

Bevonat:

  • 20 dkg fehércsoki
  • 4 ek. étolaj

Elkészítés

  1. A krémhez a fehércsokit apróra vágjuk és a tejszínnel gőz felett felolvasztjuk.Pisztáciás choux fánk készítése
  2. Megvárjuk, amíg kihűl és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára (de jobb egy éjszakára).
  3. A tésztához a tejet, a vajat, a sót és a cukrot egy lábasba tesszük és összemelegítjük.Pisztáciás choux fánk készítése
  4. Hozzáadjuk a lisztet és addig kevergetjük, amíg a tészta összeáll és elválik az edény falától keverés közben.Pisztáciás choux fánk készítése
  5. Levesszük a tűzről és megvárjuk, amíg langyosra hűl.Pisztáciás choux fánk készítése
  6. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára keverjük.Pisztáciás choux fánk készítése
  7. Habzsákba töltjük és legalább 1,5 cm átmérőjű csövön/lyukon keresztül nyomjuk ki.Pisztáciás choux fánk készítése
  8. Sütőpapírra kb. 6 cm átmérőjű köröket nyomunk (ezt akár előre fel is rajzolhatjuk, hagyjunk sok helyet a körök közt, mert nőni fog sütés közben)Pisztáciás choux fánk készítése
  9. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 23 perc alatt megsülnek.
  10. A sütési idő végén kapcsoljuk le a sütőt, ne nyissuk ki, így hagyjuk még 5 percet száradni a meleg sütőben.
  11. A krém alapot kivesszük a hűtőből és robotgéppel először enyhén felhabosítjuk.
  12. Hozzáadjuk a habfixálót és habbá verjük.Pisztáciás choux fánk készítése
  13. Óvatosan hozzáforgatunk kb 1 kávéskanálnyi pisztácia pasztát. Habzsákba töltjük.
  14. A karikák tetején 5-6 lyukat készítünk  és megtöltjük a krémmel.Pisztáciás choux fánk készítése
  15. A bevonóhoz a fehércsokit apróra vágjuk, majd az olajjal gőz felett felolvasztjuk.Pisztáciás choux fánk készítése
  16. A fánkokat a csokiba mártjuk, megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával, majd hűvösen helyen hagyjuk megderemedni a bevonót.

Pisztáciás choux fánk