2019. július 12.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Fánk

Barackos fánk levendulás cukorral

Nem, nem diétás darab, de ha megkóstolod az omlósan puha, levendulás cukorral borított tésztában lapuló barackot, kicsit sem fog érdekelni 😉

Valójában egy csöröge fánkról van szó, ami tökéletesen formázható, így töltelékkel készítve is remekül működik. A fánk az egyik nagy kedvencem, de a csöröge típusú valahogy soha nem tartozott mégsem közéjük, mert vagy száraz, vagy olajos volt a végeredmény. De az is előfordult, hogy a kettő egyszerre…

Amikor ezen a recepten gondolkodtam, tudtam, hogy valamilyen könnyen formázható tésztára lesz szükség és eszembe jutott, hogy egyszer az egyik kedves kollégám említette, hogy neki bizony van a nagymamájától egy nagyon tuti csöröge fánk receptje, ami hibátlan állagú lesz, ahogy a nagykönyvben meg van írva. És valóban az is lett 🙂 Nagyon könnyen formázható és sütés után is puha maradt. Igazából töltelék nélkül, csak a levendulás cukorba forgatva is kiváló, de a fűszeres, barackos töltelékkel és a levendulás cukor bevonattal együtt a kedvenc nyári fánkod lesz szerintem Neked is 😉

Hozzávalók

(6 db-hoz)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 2 dkg kacsa zsír
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tk. tej
  • 1 dl tejföl
  • csipet só

Töltelék:

  • 2 nagyobb őszibarack
  • 2 ek. cukor
  • 1 púpos tk. keményítő
  • csipet gyömbér
  • csipet fahéj

Levendulás cukor:

  • 5 ek. cukor
  • 2 tk. szárított levendula virág

Elkészítés

  1. A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta többi hozzávalóját kimérjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és összegyúrjuk. Laza, ruganyos tésztát kapunk majd.Fánk tészta készítése
  3. Letakarva fél órát pihentetjük.Fánk tészta készítése
  4. A töltelékhez a barackokat megtisztítjuk, felkockázzuk és a többi hozzávalóval egy lábasba tesszük.Barack töltelék készítése
  5. Elkezdjük melegíteni, pár percet forraljuk, amíg a barack kicsit megpuhul és az engedett leve besűrűsödik. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
  6. A szórócukorhoz a cukrot a levendulavirággal aprítóba tesszük és pár másodpercig aprítjuk, míg a cukor enyhén lilás színű lesz. Sűrű szűrőn átszitáljuk, hogy a nagyobb virágdarabokat eltávolítsuk.A levendulát a porcukorral átdaráljuk
  7. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm. vastagra nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle. (ehhez egy müzlis tálat használtam, amit késsel körbevágtam)
  8. A körlap egyik felére kb. 1 cm peremet hagyva halmozunk a barackból.Barackos töltött fánk formázása
  9. A körlapot félbe hajtjuk, befedve a barackos tölteléket, a széleit pedig összedolgozzuk, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék sütés közben.Barackos töltött fánk formázása
  10. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírra tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  11. Melegen a levendulás cukorba forgatjuk.

Barackos fánk levendulás cukorral