2020. február 7.
Kelt tészták, Fánk
Tonkababos-fehércsokis fánk
Hiányoztak már, ugye? ? Pedig bárikor készíthetsz ilyen menő fehércsokis fánkot, nem csak a farsangi időszakban 😉
Én ugyan elfogult vagyok a fánkokkal kapcsolatban, mert nagyon nagy kedvenceim, főleg, ha valami egyedi ízben/formában bukkannak fel. Most egy egyszerű, de annál érdekesebb ízvilágú tonkababos-fehércsokis mázzal vontam be őket és virágszirmokkal díszítettem, hogy azért insta-kompatibilis is legyen a végeredmény. 😉 A tészta pedig természetesen extra puha, vaníliás és egyáltalán nem szívja meg magát olajjal.
Hozzávalók
A fánkhoz:
- 30 dkg főtt krumpli
- 0,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- csipet só
- 4 dkg vaj
- fél csomag bourbon vanília
- olaj a sütéshez
A mázhoz:
- 20 dkg fehér csoki
- 2 ek. olaj
- 1 kisebb méretű tonkabab
- virágszirom a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
- A langyos vízhez adunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk még felhabosodik.
- Ezután egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk az áttört főtt krumplit, a cukrot, a vajat, a sót, vaníliát és a felhabosodott élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk. (ha nagyon lágy lenne, ami előfordulhat a krumpli víztartalma miatt, adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy elváljon az edény falától)
- A tésztát letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A közepüket a legkisebb méretű kiszúróval kiszúrjuk.
- A fánkokat lisztezett deszkára rakjuk és letakarva további fél órát kelesztjük.
- Az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. (Sütés közben még nőni fognak, kb. kétszer akkorák lesznek mint nyersen)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- A mázhoz a fehércsokit apró kockákra vágjuk, majd az olajjal gőz fölött felolvasztjuk.
- Ha már homogén, hozzáreszeljük a tonkababot és alaposan elkeverjük.
- A fánkokat egyenként a csokiba mártjuk, majd megszórjuk virágszirommal és rácsra tesszük, amíg a csoki teljesen rádermed.
És a végeredmény 🙂