2023. április 6.


Kelt tészták

Hot cross bun

Készítsd el idén a klasszikus angol húsvéti péksüteményt, a hot cross bun-t a reggelihez!🐰🥚🐣

Hogy miért pont ezt? Puha, édes, nagyon fűszeres és tele van mindenféle finomsággal. Nekem régóta nagy kedvencem, már többször is próbáltam reprodukálni, de bevallom, a sokadik kísérlettel lett csak meg a tökéletes recept. A tetején lévő kereszt fogott ki rajtam minden alkalommal: a mentén minden darab kettérepedt, ami az ízén és az állagán ugyan nem, de a megjelenésén meglehetősen sokat rontott. A titok tehát, hogy a sütés utolsó 5 percére kerüljön csak rá a lisztes máz és így tökéletes lesz a végeredmény!

Hozzávalók:

(10 darabhoz)

  • 2 dl langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 g só
  • 75g cukor
  • 1 tojás
  • 65 g vaj
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
  • 2 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kandírozott narancshéj
  • fél narancs reszelt héja
  • fél citrom reszelt héja

Máz:

  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. víz
  • 1 kk. porcukor

Cukorszirup:

  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. víz

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
  2. Egy nagy tálba kimérjük a többi hozzávalót: a lisztet, a cukorot, a tojásokat, a sót, a fahéjat, a szerencsediót, végül elkeverjük az élesztős keveréket és azt is hozzáadjuk.Hot cross bun készítése
  3. Elkezdjük dagasztani, majd ha már összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat is és simává dagasztjuk.Hot cross bun készítése
  4. Ekkor hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és a narancs, valamint a citromhéjat, szépen beledolgozzuk.Hot cross bun készítése
  5. A tésztagolyót feszesre formázzuk és enyhén lisztezett tálba tesszük és letakarva 45 percet hagyjuk pihenni.Hot cross bun készítése
  6. Amikor megkelt a tészta, 90-95 g-os adagokat mérünk ki (a fennmaradó tésztát pedig egyenlően elosztjuk és majd hozzájuk gyúrjuk).
  7. A tésztagombócokat először enyhén meglapítjuk ujjainkkal, majd a széleket folyamatosan aláfordítva feszes gombócot készítünk belőle.Hot cross bun készítése
  8. Az alját kézéleinkkel összesodorjuk, majd visszaformáljuk gombóccá (ez a művelet segít, hogy ne nyíljon majd szét a sütés közben, és megtartsa a formáját)
  9. Sütőpapírra tesszük őket, távolabbra egymástól, lekenjük enyhén felvert tojással és egy órát hagyjuk kelni.Hot cross bun készítése
  10. Sütés előtt ismét átkenjük, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol első körben 11 percet sütjük.
  11. Addig elkészítjük a mázat: a lisztből, a cukorból és a vízből nagyjából lágy galuska állagú tésztát keverjünk, amit zacskóba töltünk.
  12. Ha lejárt az első sütési idő, a zacskó sarkát kivágjuk és keresztet húzunk a zsemlék tetejére.Hot cross bun készítése
  13. További 5 percre visszatesszük a sütőbe.
  14. Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni, majd 2-3 percig forraljuk.
  15. A forró zsemléket átkenjük a cukorsziruppal és így hagyjuk kihűlni.

Hot cross bun