2023. április 6.
Kelt tészták
Hot cross bun
Készítsd el idén a klasszikus angol húsvéti péksüteményt, a hot cross bun-t a reggelihez!🐰🥚🐣
Hogy miért pont ezt? Puha, édes, nagyon fűszeres és tele van mindenféle finomsággal. Nekem régóta nagy kedvencem, már többször is próbáltam reprodukálni, de bevallom, a sokadik kísérlettel lett csak meg a tökéletes recept. A tetején lévő kereszt fogott ki rajtam minden alkalommal: a mentén minden darab kettérepedt, ami az ízén és az állagán ugyan nem, de a megjelenésén meglehetősen sokat rontott. A titok tehát, hogy a sütés utolsó 5 percére kerüljön csak rá a lisztes máz és így tökéletes lesz a végeredmény!
Hozzávalók:
(10 darabhoz)
- 2 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 50 dkg liszt
- 5 g só
- 75g cukor
- 1 tojás
- 65 g vaj
- 2 tk. őrölt fahéj
- frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 2 dkg aszalt vörösáfonya
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kandírozott narancshéj
- fél narancs reszelt héja
- fél citrom reszelt héja
Máz:
- 2 ek. liszt
- 2 ek. víz
- 1 kk. porcukor
Cukorszirup:
- 2 ek. cukor
- 2 ek. víz
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felhabosodik.
- Egy nagy tálba kimérjük a többi hozzávalót: a lisztet, a cukorot, a tojásokat, a sót, a fahéjat, a szerencsediót, végül elkeverjük az élesztős keveréket és azt is hozzáadjuk.
- Elkezdjük dagasztani, majd ha már összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat is és simává dagasztjuk.
- Ekkor hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket és a narancs, valamint a citromhéjat, szépen beledolgozzuk.
- A tésztagolyót feszesre formázzuk és enyhén lisztezett tálba tesszük és letakarva 45 percet hagyjuk pihenni.
- Amikor megkelt a tészta, 90-95 g-os adagokat mérünk ki (a fennmaradó tésztát pedig egyenlően elosztjuk és majd hozzájuk gyúrjuk).
- A tésztagombócokat először enyhén meglapítjuk ujjainkkal, majd a széleket folyamatosan aláfordítva feszes gombócot készítünk belőle.
- Az alját kézéleinkkel összesodorjuk, majd visszaformáljuk gombóccá (ez a művelet segít, hogy ne nyíljon majd szét a sütés közben, és megtartsa a formáját)
- Sütőpapírra tesszük őket, távolabbra egymástól, lekenjük enyhén felvert tojással és egy órát hagyjuk kelni.
- Sütés előtt ismét átkenjük, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol első körben 11 percet sütjük.
- Addig elkészítjük a mázat: a lisztből, a cukorból és a vízből nagyjából lágy galuska állagú tésztát keverjünk, amit zacskóba töltünk.
- Ha lejárt az első sütési idő, a zacskó sarkát kivágjuk és keresztet húzunk a zsemlék tetejére.
- További 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni, majd 2-3 percig forraljuk.
- A forró zsemléket átkenjük a cukorsziruppal és így hagyjuk kihűlni.