2023. február 11.
Kelt tészták, Fánk
Fánk szív málnával
Igazi 3 az 1-ben recept, elkészítheted töltelékkel, csokiba mártva, vagy porcukorral megszórva is, valentin napra, vagy csak úgy, a lényeg, hogy édes málna minden esetben lesz benne!
Nem tudnám megmondani, melyik változata a legjobb, mivel én sem tudtam dönteni. Ezért elkészítettem mindhármat és meg is osztom az összes lehetőséget. Bármelyiket is készíted el, a végeredmény minden esetben szuperfinom lesz! A málnás porcukros, a málnazselés és a fehércsokis liofilizált málnás is. Ugye, hogy nem lehet eldönteni? Lepd meg velük magad, vagy a számodra legfontosabb személyt! 💞🌷
Hozzávalók
(6 db-hoz)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 2 dkg kacsa zsír
- 3 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 tk. tej
- 1 dl tejföl
- csipet só
Töltelék a töltött verzióhoz:
- 5 dkg fagyasztott málna
- 3 dkg cukor
- 5 g keményítő
Fehér csokis verzió bevonata:
- 10 dkg fehér csoki
- 2 ek. olaj
- 1 szem liofilizált málna
Porcukros verzió bevonata:
- 5-6 szem liofilizált málna
- porcukor
Elkészítés
- A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tészta többi hozzávalóját kimérjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és összegyúrjuk. Laza, ruganyos tésztát kapunk majd.
- Letakarva fél órát pihentetjük.
- A töltelékhez a fagyasztott málnát a cukorral lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- Pár percet forraljuk, majd a kevés vízzel elkevert keményítőből adunk hozzá 3 teáskanálnyit. Átforraljuk, hogy a keményítő besűrítse, lágy zselés állagot kapunk. Félretesszük, hogy kihűljön.
- A szórócukorhoz a cukrot a liofilizált málnával aprítóba tesszük és pár másodpercig aprítjuk, míg a cukor a málnától rózsaszínes színű lesz.
- A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm. vastagra nyújtjuk, és szíveket vágunk ki belőle, amiknek egy kisebb méretűvel kiszúrjuk a közepét. Ha szeretnénk megtölteni is, akkor hagyjunk olyan szívet is, aminek nem szúrjuk ki a közepét.
- Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírra tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
- Megvárjuk, amíg kihűlnek.
- A töltéshez a kihűlt málnazselét habzsákba töltjük és 3 ponton nyomunk belőle a fánkokba.
- A fehércsokit az olajjal gőz felett felolvasztjuk.
- A töltött fánkok lyukas oldalát bevonjuk vele, majd megszórjuk kevés liofilizált málnával.
- A lyukas közepű szívek felét szintén belemártjuk az olvasztott csokiba, majd megszórjuk liofilizált málnával
- A málnás porcukros fánkhoz egy teaszűrőn át vastagon megszórjuk a fánkokat a málnás porcukorral.