2023. február 11.


Kelt tészták, Fánk

Fánk szív málnával

Igazi 3 az 1-ben recept, elkészítheted töltelékkel, csokiba mártva, vagy porcukorral megszórva is, valentin napra, vagy csak úgy, a lényeg, hogy édes málna minden esetben lesz benne!

Nem tudnám megmondani, melyik változata a legjobb, mivel én sem tudtam dönteni. Ezért elkészítettem mindhármat és meg is osztom az összes lehetőséget. Bármelyiket is készíted el, a végeredmény minden esetben szuperfinom lesz! A málnás porcukros, a málnazselés és a fehércsokis liofilizált málnás is.  Ugye, hogy nem lehet eldönteni? Lepd meg velük magad, vagy a számodra legfontosabb személyt! 💞🌷

Hozzávalók

(6 db-hoz)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 4 tojás sárgája
  • 2 dkg kacsa zsír
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tk. tej
  • 1 dl tejföl
  • csipet só

Töltelék a töltött verzióhoz:

  • 5 dkg fagyasztott málna
  • 3 dkg cukor
  • 5 g keményítő

Fehér csokis verzió bevonata:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 2 ek. olaj
  • 1 szem liofilizált málna

Porcukros verzió bevonata: 

  • 5-6 szem liofilizált málna
  • porcukor

Elkészítés

  1. A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta többi hozzávalóját kimérjük egy nagy tálba, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és összegyúrjuk. Laza, ruganyos tésztát kapunk majd.Fánk tészta készítése
  3. Letakarva fél órát pihentetjük.Fánk tészta készítése
  4. A töltelékhez a fagyasztott málnát a cukorral lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.Fánk szív készítése
  5. Pár percet forraljuk, majd a kevés vízzel elkevert keményítőből adunk hozzá 3 teáskanálnyit. Átforraljuk, hogy a keményítő besűrítse, lágy zselés állagot kapunk. Félretesszük, hogy kihűljön.
  6. A szórócukorhoz a cukrot a liofilizált málnával aprítóba tesszük és pár másodpercig aprítjuk, míg a cukor a málnától rózsaszínes színű lesz.Fánk szív készítése
  7. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm. vastagra nyújtjuk, és szíveket  vágunk ki belőle, amiknek egy kisebb méretűvel kiszúrjuk a közepét. Ha szeretnénk megtölteni is, akkor hagyjunk olyan szívet is, aminek nem szúrjuk ki a közepét. Fánk szív készítése
  8. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírra tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  9. Megvárjuk, amíg kihűlnek.
  10. A töltéshez a kihűlt málnazselét habzsákba töltjük és 3 ponton nyomunk belőle a fánkokba.Fánk szív készítése
  11. A fehércsokit az olajjal gőz felett felolvasztjuk.Fánk szív készítése
  12. A töltött fánkok lyukas oldalát bevonjuk vele, majd megszórjuk kevés liofilizált málnával.
  13. A lyukas közepű szívek felét szintén belemártjuk az olvasztott csokiba, majd megszórjuk liofilizált málnávalFánk szív készítéseFánk szív készítése
  14. A málnás porcukros fánkhoz egy teaszűrőn át vastagon megszórjuk a fánkokat a málnás porcukorral.

Fánk szív málnával