2022. április 9.


Kelt tészták, Sós sütik

Medvehagymás sajtos csomó

Ha már nagyon várod az igazi tavaszt, akkor készítsd el ezt a medvehagymás sajtos csomót, amiben benne van a tavasz igazi friss, zöld esszenciája.🌱

Idén szintén a pogácsa volt az első, ami a legapróbb, avarból kapirgált hajtásokból készült márciusban. Meg azután még egy jó párszor. Megunhatatlan számomra, de azért, hogy legyen valami változatosság is, elkészítettem ezt a sajtos medvehagymás tekercset: igazi puha kelt tészta, ami tele van sajttal és illatos medvehagymával. 🌱🧀

Próbáld ki, amíg még tart a szezon 😊

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 15 g friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • nagy csokor medvehagyma

Töltelék: 

  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg gouda sajt
  • medvehagyma

Tetejére:

  • tojás a kenéshez
  • reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az élesztőt 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A medvehagymát finomra aprítjuk, kb. a harmadát félretesszük a töltelékhez. Medvehagyma
  3. Egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat a vaj kivételével, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és összegyúrjuk. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  4. Ha már elvált a tészta az edény falától, hozzáadjuk az olvasztott vajat és beledagasztjuk. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  5. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  6. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük.
  7. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, kb 3-4 mm vastagra.
  8. Megkenjük a vajjal, megszórjuk kevés sóval, majd a sajttal, végül pedig a félretett aprított medvehagymával. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  9. A tésztát a rövid oldala mentén félbehajtjuk és kicsit még így is nyújtunk rajta. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  10. Kb. 2-3 cm-es csíkokat vágunk belőle.
  11. Az így kapott tésztacsíkokat egyenként kicsit meghúzzuk, majd ujjunk körül feltekerjük, a tészta végét pedig áthúzzuk a tetején.
  12. A csomókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és hagyjuk fél órát pihenni.
  13. Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Medvehagymás sajtos csomó készítése
  14. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25 perc alatt megsül.

Medvehagymás sajtos csomó