2022. április 9.
Kelt tészták, Sós sütik
Medvehagymás sajtos csomó
Ha már nagyon várod az igazi tavaszt, akkor készítsd el ezt a medvehagymás sajtos csomót, amiben benne van a tavasz igazi friss, zöld esszenciája.🌱
Idén szintén a pogácsa volt az első, ami a legapróbb, avarból kapirgált hajtásokból készült márciusban. Meg azután még egy jó párszor. Megunhatatlan számomra, de azért, hogy legyen valami változatosság is, elkészítettem ezt a sajtos medvehagymás tekercset: igazi puha kelt tészta, ami tele van sajttal és illatos medvehagymával. 🌱🧀
Próbáld ki, amíg még tart a szezon 😊
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1,5 tk. só
- 15 g friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 db tojás
- 5 dkg puha vaj
- nagy csokor medvehagyma
Töltelék:
- 5 dkg vaj
- 15 dkg gouda sajt
- só
- medvehagyma
Tetejére:
- tojás a kenéshez
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés
- Az élesztőt 0,5 dl langyos tejbe morzsoljuk és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A medvehagymát finomra aprítjuk, kb. a harmadát félretesszük a töltelékhez.
- Egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat a vaj kivételével, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és összegyúrjuk.
- Ha már elvált a tészta az edény falától, hozzáadjuk az olvasztott vajat és beledagasztjuk.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük.
- A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk, kb 3-4 mm vastagra.
- Megkenjük a vajjal, megszórjuk kevés sóval, majd a sajttal, végül pedig a félretett aprított medvehagymával.
- A tésztát a rövid oldala mentén félbehajtjuk és kicsit még így is nyújtunk rajta.
- Kb. 2-3 cm-es csíkokat vágunk belőle.
- Az így kapott tésztacsíkokat egyenként kicsit meghúzzuk, majd ujjunk körül feltekerjük, a tészta végét pedig áthúzzuk a tetején.
- A csomókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és hagyjuk fél órát pihenni.
- Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 25 perc alatt megsül.