2016. április 8.


Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér

Medvehagymás sajtos golyók

Tavaszi fáradtság? Irány az erdő friss medvehagymáért!:) A saját szedésű medvehagymával ez a lélekmelengető kelt tésztás finomság is jobban fog esni, főleg, hogy belül olvadt sajtot rejt!;)

Legnagyobb bánatomra lassan vége a medvehagyma szezonnak, de még nem késő új variációkkal próbálkozni a megunhatatlan, jól bevált pogácsa mellett. Ez a kelt tésztás sajtos golyó is a véletlen műve, mert két jó dolog, az olvadt sajt és a medvehagyma párosításából nem is születhet semmi rossz… Langyosan a legfinomabb, amikor a sajt még nyúlik a golyócskák belsejében. Próbáljátok ki!;)

Medvehagymás sajtos golyó

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • fél ek. só
  • fél tk. cukor
  • 1 ek. oliva olaj
  • 1,75 dl langyos víz
  • 12,5 g élesztő
  • 1 csokor medvehagyma
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg sajt

Elkészítés

  1. A langyos vízhez adjuk a cukrot és az olíva olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és az egészet elkeverjük. Pár percre félretesszük, hogy kicsit felhabosodjon.
  2. A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a közepébe pedig mélyedést készítünk.
  3. A medvehagymát apróra vágjuk és ezt is a liszthez adjuk.Medvehagymás sajtgolyó hozzávalói
  4. Az élesztős vizet kis adagokban a liszthez adjuk és elkezdjük dagasztani.
  5. Akkor jó, ha már elválik az edény falától.Medvehagymás kelt tészta
  6. Langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  7. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag lappá nyújtjuk.
  8. Éles késsel felkockázzuk, nagyjából 6×6 cm-es négyzetekké.Medvehagymás sajtgolyó készítése
  9. A sajtot 2×2 cmes kockákra vágjuk és minden kis tésztakocka közepére teszünk egy sajtkockát.
  10. A sajtot becsomagoljuk a tésztával és kis golyókat formázunk belőle.Medvehagymás sajtgolyó készítése
  11. Sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk őket, ne tegyük egymáshoz túl közel, mert még kelni fog.
  12. Tetejüket megkenjük medvehagymás olvasztott vajjal.Irány a sütő!
  13. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.

És a végeredmény:)

Medvehagymás sajtos golyók