2016. április 8.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér
Medvehagymás sajtos golyók
Tavaszi fáradtság? Irány az erdő friss medvehagymáért!:) A saját szedésű medvehagymával ez a lélekmelengető kelt tésztás finomság is jobban fog esni, főleg, hogy belül olvadt sajtot rejt!;)
Legnagyobb bánatomra lassan vége a medvehagyma szezonnak, de még nem késő új variációkkal próbálkozni a megunhatatlan, jól bevált pogácsa mellett. Ez a kelt tésztás sajtos golyó is a véletlen műve, mert két jó dolog, az olvadt sajt és a medvehagyma párosításából nem is születhet semmi rossz… Langyosan a legfinomabb, amikor a sajt még nyúlik a golyócskák belsejében. Próbáljátok ki!;)
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- fél ek. só
- fél tk. cukor
- 1 ek. oliva olaj
- 1,75 dl langyos víz
- 12,5 g élesztő
- 1 csokor medvehagyma
- 3 dkg vaj
- 20 dkg sajt
Elkészítés
- A langyos vízhez adjuk a cukrot és az olíva olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt és az egészet elkeverjük. Pár percre félretesszük, hogy kicsit felhabosodjon.
- A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a közepébe pedig mélyedést készítünk.
- A medvehagymát apróra vágjuk és ezt is a liszthez adjuk.
- Az élesztős vizet kis adagokban a liszthez adjuk és elkezdjük dagasztani.
- Akkor jó, ha már elválik az edény falától.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag lappá nyújtjuk.
- Éles késsel felkockázzuk, nagyjából 6×6 cm-es négyzetekké.
- A sajtot 2×2 cmes kockákra vágjuk és minden kis tésztakocka közepére teszünk egy sajtkockát.
- A sajtot becsomagoljuk a tésztával és kis golyókat formázunk belőle.
- Sütőpapírral bélelt formába sorakoztatjuk őket, ne tegyük egymáshoz túl közel, mert még kelni fog.
- Tetejüket megkenjük medvehagymás olvasztott vajjal.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.
És a végeredmény:)
Livia
2016. június 13. - 08:36biztos, 12,5 dkg eleszto kell hozza? Nem sok az egy kicsit?
Vikki
2016. június 13. - 09:05Elírtam, bocsánat, köszönöm, hogy szóltál, javítottam is grammra 🙂
Livia
2016. június 13. - 10:45Szivesen!
Andi
2023. április 27. - 15:07Szia. Őt mekkora formában sütötted? 🙂
Vikki
2023. április 29. - 14:2222 cm-es volt a forma 🙂