2012. február 22.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér
Tortano sonkával és gombával
Olasz recepteket böngészve akadtam rá erre a kenyérfélére. A tortano egy töltött kenyér, Nápoly környékén készítik húsvétkor. Az eredeti húsvéti verzióban főtt tojás, sonka/szalámi és sajt van. (Nem is nagyon tér el a nálunk szokásos húsvéti reggelitől:) A tojást viszont most inkább gombára cseréltem.
Első nekifutásra eléggé befürödtem a tortanoval sajnos. A “semolina” nevű hozzávalót a szótár búzadarának fordította, ezért azt tettem bele. Mivel túl tömör lett, elkezdtem tovább kutakodni és pár kattintás után megtaláltam: valójában durumliszt az a bizonyos hozzávaló. Ezzel már egy jóval lazább szerkezetű tészta lett az eredmény: leginkább a mediterrán péksüteményekre (pl. ciabatta) hasonlít ez is, kívül ropogós, belül viszont nem olyan tömör és vattaszerűen puha, mint a mi kenyerünk.
Hozzávalók
- 1,5 dkg élesztő
- 1 ek. méz
- 3 dl langyos víz
- 1 ek. só
- 2 ek. olíva olaj
- 15 dkg durumliszt
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
Töltelék:
- 25 dkg (barna) csiperkegomba
- 1 ek. olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss kakukkfű (vagy 1 kk. őrölt)
- 10 dkg sonka (prosciutto cotto, vagy valamilyen főtt változat)
- 10 dkg reszelt mozzarella (a pizzára való, kemény, nem a lében úszó)
Elkészítés
- A langyos vízbe belekeverjük a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk míg felhabosodik (kb. 10 perc).
- Egy keverőtálban a kétféle lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk az olíva olajat, majd a felhabosodott élesztőt és robotgép dagasztókarjával sima tésztává gyúrjuk és pár percig dagasztjuk. (ha esetleg túl lágy lenne, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet)
- Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt).
- Addig elkészítjük a gombás tölteléket: a gombákat megtisztítjuk, szeletekre vagy negyedekre vágjuk és olajon elkezdjük párolni. Mikor megpuhultak, hozzányomjuk a fokhagymákat is, megszórjuk kakukkfűvel és 2-3 percig együtt pároljuk.
- A sajtot lereszeljük, a sonkát pedig vékony csíkokra vágjuk.
- A megkelt tésztát jól kilisztezett deszkára borítjuk, és kezünkkel egy kb. 30×20 cm-es téglalappá nyomkodjuk (felesleges sodorni, mert nagyon lágy).
- Rászórjuk a gombát, a sonkát és a sajtot.
- Ezután egyik hosszabbik végénél kezdve feltekerjük, óvatosan átemeljük a sütőpapírral borított sütőlapra és egy kört formázunk belőle.
- Letakarva további 30 percig kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra és a pihentetés után 35-40 perc alatt szép barnára sütjük.
Az elkészült péksüteményt úgy szeleteljük, mint a tortát (innen kapta a nevét is). Még langyosan tálaljuk.