2018. január 20.


Gyümölcsös sütik, Pite

Szilvás batyuk

Ezek a langyos, gyümölcsös-fűszeres falatkák, amiket lágy kelt tészta ölel körbe, az egyik legmelengetőbb téli csemegék ilyen hideg időben! 

A fahéjas sült szilva az egyik nagyon nagy kedvencem, bármilyen formában, mindegy, hogy a klasszikus szilvásgombóc, lekvárkalács, pite, lepény, rétes, macaron töltelék vagy morzsasüti formában készült. Ez a batyus változat úgy született, hogy pitesütés után maradt egy kis adag tészta, de tényleg annyira kevés, hogy még egy mini pitére sem lett volna elég, de annál több, hogy ne sajnáltam volna kidobni. Ezért alternatív megoldásként apró batyukat készítettem, ami körülöleli a cukros-fahéjas szilvát. Amolyan egyfalatos minipite (édes, mini empanada). Töltelékként választhattok akár almát is a szilva helyett, de szerintem így a legfinomabb!

Hozzávalók

Tészta

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék

  • 4-6 szem szilva
  • fahéjas cukor

Tetejére

  • 1 tojásfehérje
  • fahéjas cukor

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.Pite tészta hozzávalói
  3. Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A szilvákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat, majd majd negyedekre vágjuk.
  5. A tésztát pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd kör alakú kiszúróval körlapokat készítünk.Szilvás batyu tésztája
  6. A szilva darabokat a fahéjas kristálycukorba forgatjuk.Fahéjas szilva a szilvás batyuhoz
  7. Egy körlap egyik felére egy szilvanegyedet helyezünk, majd a körlapot félbehajtjuk, széleit pedig jól összenyomkodjuk.Szilvás batyu készítése
  8. Az így kapott batyukat sütőpapírral borított sütőlapra sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.Irány a sütő!
  9. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek.

Szilvás batyu

Szilvás batyu