2014. szeptember 12.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Kalács

Fahéjas kalács szilvával

Szilvásgombóc egy kelt tészta formájában? Miért is ne… A fahéjas sütemények nagyon nagy kedvenceim, különösen azok, amik kelt tésztával készülnek, így most, hogy szezonja van, sok-sok szilvával készítettem ezt az illatos fahéjas kalácsot.

Korábban készítettem már szilvás lepényt, ami szintén hasonló ízvilág, ez a másik nagy kedvencem, fahéjas szilvával jól megpakolva. Aki a gyors változatot szeretné a fahéj-szilva kombinációra, annak az előbb említett receptet ajánlom, viszont ha egy igazán szép kalácsot szeretnétek és van rá egy ráérős délután, akkor pedig ez lesz a recept hozzá:) A formázás miatt igényel kicsivel több időt és türelmet, de itt sem kell semmi bonyolultra gondolni. Ha készítettél már bármilyen tekercset, menni fog:) Íme a titkok a csodaszép, illatos, fahéjas-szilvás kelt kalácshoz.

Fahéjas kalács szilvával

Hozzávalók

Tészta:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg méz
  • 3 ek. olaj

Töltelék:

  • 20 dkg szilva
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg fahéj

tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A többi hozzávalót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.Hozzávalók
  3. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.A tészta
  4. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Szilva
  5. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kinyújtjuk.
  6. Megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral és rápakoljuk a szilva szeleteket is, majd szorosan feltekerjük.Feltekerjük
  7. Az így kapott tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén maradjon kb. 3-4 cm-es rész egyben.Félbevágjuk
  8. Az egyben maradt végét alulról átfordítjuk, így a tekercs belső, réteges oldala kifelé fordul.
  9. A két szálat egymáson keresztezve összefonjuk.Összefonjuk
  10. Óvatosan egy sütőpapírral bélelt kenyér formába emeljük.
  11. Megkenjük tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
    Irány a sütő!

Megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető is:)

Fahéjas kalács szilvával

Fahéjas kalács szilvával