

2014. szeptember 12.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Kalács
Fahéjas kalács szilvával
Szilvásgombóc egy kelt tészta formájában? Miért is ne… A fahéjas sütemények nagyon nagy kedvenceim, különösen azok, amik kelt tésztával készülnek, így most, hogy szezonja van, sok-sok szilvával készítettem ezt az illatos fahéjas kalácsot.
Korábban készítettem már szilvás lepényt, ami szintén hasonló ízvilág, ez a másik nagy kedvencem, fahéjas szilvával jól megpakolva. Aki a gyors változatot szeretné a fahéj-szilva kombinációra, annak az előbb említett receptet ajánlom, viszont ha egy igazán szép kalácsot szeretnétek és van rá egy ráérős délután, akkor pedig ez lesz a recept hozzá:) A formázás miatt igényel kicsivel több időt és türelmet, de itt sem kell semmi bonyolultra gondolni. Ha készítettél már bármilyen tekercset, menni fog:) Íme a titkok a csodaszép, illatos, fahéjas-szilvás kelt kalácshoz.
Hozzávalók
Tészta:
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 kk. cukor
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg méz
- 3 ek. olaj
Töltelék:
- 20 dkg szilva
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg fahéj
tojás a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A többi hozzávalót egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt és a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztunk belőle.
- Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
- Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kinyújtjuk.
- Megszórjuk a fahéjjal elkevert porcukorral és rápakoljuk a szilva szeleteket is, majd szorosan feltekerjük.
- Az így kapott tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végén maradjon kb. 3-4 cm-es rész egyben.
- Az egyben maradt végét alulról átfordítjuk, így a tekercs belső, réteges oldala kifelé fordul.
- A két szálat egymáson keresztezve összefonjuk.
- Óvatosan egy sütőpapírral bélelt kenyér formába emeljük.
- Megkenjük tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
Megvárjuk, míg kihűl és szeletelhető is:)