2019. október 4.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Szüreti kalács
Ezért a kalácsért még szüretre sem kell menni, ha elkészíted, otthon is átélheted vele az őszi, hűvös szabadtéri reggelik hangulatát!;)
És hogy miért lett pont szüreti ez a kalács? A csoki töltelék bizony vörösborral van felturbózva, (ezért nem is napindítónak, inkább délutáni édességnek ajánlanám) a tetejére pedig nagy szemű ropogós szőlő kerül, ami nagyon szépen karamellizálódik sütés közben. Mivel sütés előtt a töltelék elég folyós, ezért gyorsan kell dolgozni vele a formázáskor, ezért nincs sajnos fázisfotó ezekről a lépésekről. (Ennél a receptnél azonban meg tudod nézni.) Szüret ide, vagy oda, bármikor megsütheted ezt a foszlós, puha kalácsot, a siker biztos, hogy nem marad el.
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 10 dkg étcsoki
- 0,5 dl száraz vörösbor
- 2 ek. cukor
- durvára vágott dió
- kb. 15 szem szőlő
Elkészítés
- A töltelékhez a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a vörösbort és a cukrot és addig kevergetjük tovább a gőz fölött, míg teljesen sima lesz.
- Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd betesszük a hűtőbe, hogy kicsit dermedjen.
- A tésztához a lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 0,5 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Végeredményként egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- Kelesztés után lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a csokis krémmel és szorosan feltekerjük.
- A tekercset hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén egyben hagyunk 3-4 cm-nyi részt.
- Az így kapott két szálat egymással összecsavarjuk, majd koszorút formázunk belőle.
- Megszórjuk apróra vágott dióval és óvatosan közé nyomkodjuk a szőlő szemeket.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30-35 perc alatt megsül.