2019. október 4.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Szüreti kalács

Ezért a kalácsért még szüretre sem kell menni, ha elkészíted, otthon is átélheted vele az őszi, hűvös szabadtéri reggelik hangulatát!;)

És hogy miért lett pont szüreti ez a kalács? A csoki töltelék bizony vörösborral van felturbózva, (ezért nem is napindítónak, inkább délutáni édességnek ajánlanám) a tetejére pedig nagy szemű ropogós szőlő kerül, ami nagyon szépen karamellizálódik sütés közben. Mivel sütés előtt a töltelék elég folyós, ezért gyorsan kell dolgozni vele a formázáskor, ezért nincs sajnos fázisfotó ezekről a lépésekről. (Ennél a receptnél azonban meg tudod nézni.)  Szüret ide, vagy oda, bármikor megsütheted ezt a foszlós, puha kalácsot, a siker biztos, hogy nem marad el.

 

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 10 dkg étcsoki
  • 0,5 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. cukor
  • durvára vágott dió
  • kb. 15 szem szőlő

Elkészítés

  1. A töltelékhez a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.Csoki olvasztás a szüreti kalácsról
  2. Hozzáadjuk a vörösbort és a cukrot és addig kevergetjük tovább a gőz fölött, míg teljesen sima lesz.
  3. Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd betesszük a hűtőbe, hogy kicsit dermedjen.
  4. A tésztához a lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 0,5 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  5. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
  6. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Végeredményként egy lágy, fényes tésztát kapunk.Szüreti kalács készítése
  7. Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  8. Kelesztés után lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  9. Megkenjük a csokis krémmel és szorosan feltekerjük.Szüreti kalács készítése
  10. A tekercset hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végén egyben hagyunk 3-4 cm-nyi részt.
  11. Az így kapott két szálat egymással összecsavarjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  12. Megszórjuk apróra vágott dióval és óvatosan közé nyomkodjuk a szőlő szemeket.Irány a sütő
  13. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30-35 perc alatt megsül.