2019. február 1.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Chai fűszeres csiga
Nagyon fűszeres, nagyon puha és a kedvenc kávéd/teád új legjobb barátja lesz ez a csiga;)
A fahéjas csiga személyes nagy kedvencem, természetesen jó sok töltelékkel, ami szépen körbekaramellizálódik a sütés során. Ugyanezt a belül vattaszerűen puha, kívül a karamellizálódott cukortól ropogós élményt nyújtja ez a csiga is, csak egy “kis” csavarral: a fahéj mellett került még bele pár fűszer, amik együtt a másik nagy kedvenc, a chai latte ízesítőjeként is szolgálnak. És hogy minél több ropogós réteg legyen, a formázás sem a klasszikus csiga lett, hanem ez a csavart-csomós forma. Nem is olyan bonyolult ám, amilyennek látszik, nézzétek:)
Hozzávalók
(6 db-hoz)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- chai fűszerkeverék
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
Chai fűszerkeverék:
- 2 ek. őrölt fahéj
- 1,5 ek. őrölt gyömbér
- 2 tk. őrölt kardamom
- 1/3 tk. őrölt szerecsendió
- 1/3 tk. őrölt szegfűszeg
- csipet őrölt színes bors
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 0,5 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Végeredményként egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez először elkészítjük a fűszerkeveréket: kimérjük az őrölt fűszereket és alaposan összekeverjük.
- A porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a fűszerkeveréket.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hengert formázunk belőle, amit először elfelezünk, majd a két felet további 3-3 részre osztjuk, hogy 6 egyforma tésztabucink legyen.
- A bucikat egyenként enyhén lisztezett felületen kb. 10×15 cm-es téglalappá nyútjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk a fűszeres porcukorral.
- Ezután rövidebb oldala mentén szorosan feltekerjük.
- Az így kapott tekercs egyik végétől kb. 2 cm-rel éles késsel középen félbevágjuk.
- Az így kapott két szálat kissé kifordítjuk és egymással keresztezve összecsavarjuk.
- A tekercsből kört formálunk és két végét átbújtatjuk egymás fölött, mintha csomót szeretnénk kötni rá.
- Az így kapott kis koszorúkat sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk és további 20 percet kelesztjük.
- Sütés előtt átkenjük a megmaradt olvasztott vajjal, majd 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 25 perc alatt pirosra sülnek.
- Miután kivettük a sütőből, még melegen ismét átkenjük a maradék olvasztott vajjal, így sokkal puhább marad a tészta.