2014. január 24.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Citromos csiga
Mi lehetne jobb egy hideg téli napon, mint egy langyos puha kelt tésztás sütemény, amiben ízletes gyümölcsös töltelék lapul… Mondjuk citromos.
A tél, különösen a január és a február nem éppen a friss idénygyümölcsökről híres, viszont ilyenkor lehet a legszebb citrusféléket beszerezni. Ezért gondoltam rá, hogy most készítek valamilyen citromos édességet. Ilyenkor talán a legjobbak a laktató, puha kelt tészták, ezért kardamommal fűszerezett tekercseket készített, méghozzá szezonális töltelékkel: lemon curd (citrommártás) került a közepükbe. És hogy még tökéletesebb legyen az ízélmény, a tetejükre vékony citromos mascarpone csíkok is kerültek. A végeredmény pedig nagyon ízletes és nagyon citromos lett:)
Hozzávalók
(kb. 10-12 db csigához)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- fél tk. őrölt kardamom
- fél citrom reszelt héja
Töltelék (Lemon curd):
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Máz:
- 10 dkg mascarpone
- 2 ek. porcukor
- fél citrom leve
- kevés tej, ha nagyon sűrű
reszelt citromhéj a tetejére
tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat.
- Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- Amíg kel, elkészítjük a tölteléknek való lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.
- Megvárjuk, míg kihűl.
- A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a citromos mártással.
- Hosszabb oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék.
- Éles késsel kb 3 cm széles csigákat vágunk.
- A csigákat most papír formában sütöttem meg, de sütőpapírral bélelt tepsiben vagy muffin formában megsütve is tökéletes lesz. Sütés előtt megkenjük őket tojásfehérjével.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
- Ha megsült, rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihűl.
- A mázhoz a marscarponét a porcukorral és a citromlével simára keverjük. (ha esetleg nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá kevés tejet.) Zacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágva díszítjük vele a csigákat.
- A tetejére reszelhetünk citromhéjat is.
Mélykuti Juci
2014. január 24. - 12:13Uuuu hát ez valami fenomenális lehet. Szeretem a csigás kelt tésztát, a lemon curd-öt és a mascarponét is, meg mindet ami citromos! Nyamiiii! 🙂 🙂
ritacica
2014. február 16. - 07:25Nagyon finom lett! 🙂
Vikki
2014. február 16. - 15:35🙂