2014. január 24.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Citromos csiga

Mi lehetne jobb egy hideg téli napon, mint egy langyos puha kelt tésztás sütemény, amiben ízletes gyümölcsös töltelék lapul… Mondjuk citromos.

A tél, különösen a január és a február nem éppen a friss idénygyümölcsökről híres, viszont ilyenkor lehet a legszebb citrusféléket beszerezni. Ezért gondoltam rá, hogy most készítek valamilyen citromos édességet. Ilyenkor talán a legjobbak a laktató, puha kelt tészták, ezért kardamommal fűszerezett tekercseket készített, méghozzá szezonális töltelékkel: lemon curd (citrommártás) került a közepükbe. És hogy még tökéletesebb legyen az ízélmény, a tetejükre vékony citromos mascarpone csíkok is kerültek. A végeredmény pedig nagyon ízletes és nagyon citromos lett:)

Citromos csiga

Hozzávalók

(kb. 10-12 db csigához)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fél tk. őrölt kardamom
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék (Lemon curd):

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Máz:

  • 10 dkg mascarpone
  • 2 ek. porcukor
  • fél citrom leve
  • kevés tej, ha nagyon sűrű

reszelt citromhéj a tetejére

tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.A hozzávalók
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat.Hozzáadjuk a vajat
  4. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:A tészta
  5. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  6. Amíg kel, elkészítjük a tölteléknek való lemon curd-öt: a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.A vajat a sziruphoz adjuk
  7. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.levendulacake11
  8. Megvárjuk, míg kihűl.
  9. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a citromos mártással.Megkenjük a mártással
  10. Hosszabb oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék.Feltekerjük
  11. Éles késsel kb 3 cm széles csigákat vágunk.Feldaraboljuk
  12. A csigákat most papír formában sütöttem meg, de sütőpapírral bélelt tepsiben vagy muffin formában megsütve is tökéletes lesz. Sütés előtt megkenjük őket tojásfehérjével.Megkenjük tojással
  13. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
  14. Ha megsült, rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihűl. A kész csigák
  15. A mázhoz a marscarponét a porcukorral és a citromlével simára keverjük. (ha esetleg nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá kevés tejet.) Zacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágva díszítjük vele a csigákat.Rákerül a máz
  16. A tetejére reszelhetünk citromhéjat is.

Citromos csiga