

2017. november 4.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Sütőtökkrémes csiga
Mi lehetne jobb egy hűvős őszi napon, mint egy langyos, pihe-puha kelt csiga? Talán csak egy melengetően fűszeres sütőtökkrémmel töltött, fahéjas tésztájú változat!
Ugyan a hideg levegő a kelt tészták ellensége, de ez senkinek ne szegje kedvét, a meleg konyhában most is gyönyörűen meg fog kelni a csigák tésztája! Mivel még mindig gyönyörű sütőtököket lehet kapni mindenhol, a puha fahéjas tésztát is fűszeres sütőtökkrémmel töltöttem. Igazi bekuckózós őszi hangulathoz, egy sütőtök szirupos latte mellé elképzelni se tudok jobbat!:)
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tk őrölt kardamom
Töltelék:
- 30 dkg sütőtök püré
- 8 dkg cukor
- 1 csapott tk. fahéj
- fél tk. őrölt szegfűszeg
- csipet frissen reszelt szerecsendió
tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
- A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, pürésítjük és kimérünk 30 dkg-ot.
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a kimért sütőtökpüréhez adjuk a cukrot és a fűszereket, majd simára keverjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük a sütőtökös krémmel és óvatosan feltekerjük.
- A sütőformát kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral.
- Éles késsel kb. 2-3 cm.es szeleteket vágunk a tekercsből, majd egymás mellé sorakoztatjuk őket a sütőrformában. Viszonylag közel tegyük őket egymáshoz, így sütés közben ahogy kelnek, nem fognak eldeformálódni.
- 15 percet pihentetjük a csigákat.
- Sütés előtt megkenjük őket enyhén felvert tojásfehérjével.
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 25 perc alatt aranybarnára sülnek.
Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.