2017. november 4.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Sütőtökkrémes csiga

Mi lehetne jobb egy hűvős őszi napon, mint egy langyos, pihe-puha kelt csiga? Talán csak egy melengetően fűszeres sütőtökkrémmel töltött, fahéjas tésztájú változat!

Ugyan a hideg levegő a kelt tészták ellensége, de ez senkinek ne szegje kedvét, a meleg konyhában most is gyönyörűen meg fog kelni a csigák tésztája! Mivel még mindig gyönyörű sütőtököket lehet kapni mindenhol, a puha fahéjas tésztát is fűszeres sütőtökkrémmel töltöttem. Igazi bekuckózós őszi hangulathoz, egy sütőtök szirupos latte mellé elképzelni se tudok jobbat!:)

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelék:

  • 30 dkg sütőtök püré
  • 8 dkg cukor
  • 1 csapott tk. fahéj
  • fél tk. őrölt szegfűszeg
  • csipet frissen reszelt szerecsendió

tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

  1. A sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük, pürésítjük és kimérünk 30 dkg-ot.
  2. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  3. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára dagasztjuk.Sütőtökkrémes csiga hozzávalói
  4. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk.Sütőtökkrémes csiga tésztájaSütőtökkrémes csiga tésztája
  5. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  6. A töltelékhez a kimért sütőtökpüréhez adjuk a cukrot és a fűszereket, majd simára keverjük.
  7. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.Sütőtökkrémes csiga tésztája
  8. Megkenjük a sütőtökös krémmel és óvatosan feltekerjük.Sütőtökkrémes csiga tésztáját megkenjük a sütőtök pürével
  9. A sütőformát kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral.
  10. Éles késsel kb. 2-3 cm.es szeleteket vágunk a tekercsből, majd egymás mellé sorakoztatjuk őket a sütőrformában. Viszonylag közel tegyük őket egymáshoz, így sütés közben ahogy kelnek, nem fognak eldeformálódni.Sütőtökkrémes csiga összeállítása
  11. 15 percet pihentetjük a csigákat.
  12. Sütés előtt megkenjük őket enyhén felvert tojásfehérjével.Irány a sütő!
  13. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 25 perc alatt aranybarnára sülnek.

Fahéjas porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.

Sütőtökkrémes csiga