2021. június 12.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Epres csiga

Puha kelt tészta, édes epres krém és sok-sok eper. Ez az epres csiga pont ezt tudja. Eperrajongóknak kötelező! 🍓🐌

Ha a fahéjas csiga az igazi őszi kuckózós édesség, akkor ez a csiga a piknikek és kerti partik sütije. ⛱️🌳🪁 A puha tészta közt édes eperszósz és eperdarabkák rétegeződnek, amit lágy, epres mascarpone máz fed. Ennek a tésztának a titka a hosszú kelesztés. Ha igazán légies, élesztőíztől mentes tésztát szeretnél, tényleg adj neki időt, hogy sokszorosára keljen. Nálam legalább akkora kedvenc lett ez az epres csiga, mint a fahéjas változat, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy Te sem fogsz csalódni, ha elkészíted! 😊

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl tej
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg porcukor
  • csipet só
  • negyed citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 25 dkg eper
  • 10 dkg cukor

Máz:

  • 5 dkg fehércsoki
  • 3-4 ek. eper püré (a töltelékből)
  • 10 dkg mascarpone

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy nagy tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepére.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanálnyit a cukorbólés felöntjük 0,5 dl langyos tejjel. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  3. A tojássárgáját a cukorral és a langyos tejjel simára keverjük.Epres csiga készítése
  4. Ha felhabosodott az élesztő, hozzáadjuk a tejes-tojásos keveréket, a citromhéjat, és elkezdjük dagasztani.
  5. Ha már összeállt és kezd elválni az edény falától, hozzáadjuk az olvasztott vajat és így dagasztjuk tovább.Epres csiga készítése
  6. Lisztezett tálba tesszük és lefedve meleg helyen a kiindulási méret négyszeresére kelesztjük. (kelesztő tál esetén ez az állapot a második kelesztés után jön el).Epres csiga készítése
  7. Az eperből 2-3 szemet félreteszünk a töltelékhez, a maradékot pedig a cukorral pürésítjük, majd egy lábasba öntjük és elkezdjük forralni.Habos epertorta készítése
  8. Addig főzzük így, míg elkezd sűrűsödni és a kiindulási mennyiség 2/3 marad.
  9. A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyútjuk.
  10. Az eper szószból egy kis tálba félre teszünk 3-4 evőkanálnyit a mázhoz, a maradékkal pedig megkenjük a tésztát, majd megszórjuk az apróra vágott eperrel.Epres csiga készítése
  11. A hosszabb oldala mentén szorosan feltekerjük.
  12. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egymástól kissé távolabb, mert fog még kelni.Epres csiga készítése
  13. 15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
  14. A mázhoz a fehércsokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
  15. Az olvadt csokihoz adjuk az eper pürét és simára keverjük.Epres csiga készítése
  16. A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk az epres fehércsokit is és az egészet simára keverjük.Epres csiga készítése
  17. A megsült csigákat még langyosan megkenjük a mázzal.Epres csiga készítése

Epres csiga