2021. június 12.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Epres csiga
Puha kelt tészta, édes epres krém és sok-sok eper. Ez az epres csiga pont ezt tudja. Eperrajongóknak kötelező! 🍓🐌
Ha a fahéjas csiga az igazi őszi kuckózós édesség, akkor ez a csiga a piknikek és kerti partik sütije. ⛱️🌳🪁 A puha tészta közt édes eperszósz és eperdarabkák rétegeződnek, amit lágy, epres mascarpone máz fed. Ennek a tésztának a titka a hosszú kelesztés. Ha igazán légies, élesztőíztől mentes tésztát szeretnél, tényleg adj neki időt, hogy sokszorosára keljen. Nálam legalább akkora kedvenc lett ez az epres csiga, mint a fahéjas változat, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy Te sem fogsz csalódni, ha elkészíted! 😊
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 1,5 dl tej
- 3 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg porcukor
- csipet só
- negyed citrom reszelt héja
Töltelék:
- 25 dkg eper
- 10 dkg cukor
Máz:
- 5 dkg fehércsoki
- 3-4 ek. eper püré (a töltelékből)
- 10 dkg mascarpone
Elkészítés
- A tésztához a lisztet egy nagy tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepére.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kávéskanálnyit a cukorbólés felöntjük 0,5 dl langyos tejjel. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- A tojássárgáját a cukorral és a langyos tejjel simára keverjük.
- Ha felhabosodott az élesztő, hozzáadjuk a tejes-tojásos keveréket, a citromhéjat, és elkezdjük dagasztani.
- Ha már összeállt és kezd elválni az edény falától, hozzáadjuk az olvasztott vajat és így dagasztjuk tovább.
- Lisztezett tálba tesszük és lefedve meleg helyen a kiindulási méret négyszeresére kelesztjük. (kelesztő tál esetén ez az állapot a második kelesztés után jön el).
- Az eperből 2-3 szemet félreteszünk a töltelékhez, a maradékot pedig a cukorral pürésítjük, majd egy lábasba öntjük és elkezdjük forralni.
- Addig főzzük így, míg elkezd sűrűsödni és a kiindulási mennyiség 2/3 marad.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyútjuk.
- Az eper szószból egy kis tálba félre teszünk 3-4 evőkanálnyit a mázhoz, a maradékkal pedig megkenjük a tésztát, majd megszórjuk az apróra vágott eperrel.
- A hosszabb oldala mentén szorosan feltekerjük.
- Ujjnyi vastag szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egymástól kissé távolabb, mert fog még kelni.
- 15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.
- A mázhoz a fehércsokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- Az olvadt csokihoz adjuk az eper pürét és simára keverjük.
- A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk az epres fehércsokit is és az egészet simára keverjük.
- A megsült csigákat még langyosan megkenjük a mázzal.