

2015. szeptember 25.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Szilvás fahéjas csiga
Szilvásgombóc-csiga. Akár ez is lehetne a neve, de maradjunk inkább a szilvával megtűzdelt fahéjas csigánál, mert valójában ez volna:)
A kedvenc fahéjas csigám és a szilva házasításából született ez a süti, megőrizve és kiegészítve egymás legjobb tulajdonságait: puha, nagyon fahéjas, és tele van karamellizálódott, sült szilvával. Igazi őszi finomság, lélekmelengető az esős, hűvös napokra.
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 tk őrölt kardamom
Töltelék:
- 20 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg fahéj
- 30 dkg szilva
Tetejére:
- 1 tojássárgája
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:
- Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
- Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat. Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
- Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
- A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal, a szilvákat megmossuk és csíkokra vágjuk.
- Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokat egyenként lisztezett deszkán (nagyjából) téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük olvasztott vajjal és a fahéjas cukor és a szilva felét a tésztára szórjuk.
- Szorosan feltekerjük és ha szükséges, formázunk rajta.
- Éles késsel kb 2-3 cm vastag darabokat vágunk, oldalukra fordítjuk és ha szükséges kézzel kicsit formázunk rajtuk, hogy szép, csiga formájúak legyenek.
- Sütőpapírral borított tepsire vagy sütőformákba pakoljuk őket, és ismét a duplájára kelesztjük.
- Miután megkeltek, kevés vízzel elkevert tojássárgájával megkenjük őket és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
rita
2015. október 25. - 11:51Csak a szokásosat tudom írni: isteni! 🙂
Szilvám nem volt, de egészen véletlenül hozzámkerült egy doboz aszaltszilva-konzerv (halottál már ilyenről?). Az aszalt szilva erőteljes, édes íze, és a szilva nedvessége egyszerre van jelen benne. Nagyon jó lett vele! 🙂
Köszönöm a receptet!
Vikki
2015. október 25. - 18:47Nahát, ilyenről még nem is hallottam 😮 De a lényeg, hogy megmentette a szilváscsigát! 😀 Örülök, hogy neked is ízlik!