2014. szeptember 26.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga

Mézeskalácsos szilvás rétes

Hogy álltok a réteskészítéssel? Ez a szupergyors változata egész biztosan nagy kedvenc lesz! A töltelék is telitalálat, ugyanis a ropogós tészta fahéjas szilvát és illatos mézeskalácsot rejt.

Bevallom én még mindig hadilábon állok a rétestészta készítéssel, ezért próbálkozom, mivel lehetne a leghasonlóbb hatást elérni. Most a friss leveles tésztán volt a sor, és a végeredmény szerintem nagyon jó lett, ropogósra sült. Kicsit jobban hasonlít a strudel-re, mint a klasszikus házi rétesre, viszont sokkal több tölteléket elbír ez a tésztakéreg. Nagyon egyszerű elkészíteni és villámgyorsan össze lehet állítani, így szerintem méltán népszerű lesz a szilvaszezon után is. De mindenképp próbáljátok ki ezt az ízkombinációt is, míg szezonja van!:)

Mézeskalácsos szilvás rétes

Hozzávalók

  •  1 csomag friss leveles tészta (hűtőtt, nem fagyasztott)

Töltelék:

  • 25 dkg szilva (tisztított súly)
  • 10-15 dkg mézeskalács vagy mézespuszedli
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő (vagy vaníliás pudingpor)

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.Szilva
  2. A mézeskalácsot/mézespuszedlit aprítógépben felaprítjuk majd a sütőpapírra terített tészta középső harmadára halmozzuk.Mézeskalács a rétesbe
  3. A szilvát összekeverjük a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, majd a mézeskalács tetejére halmozzuk.A szilvát is ráhalmozzuk
  4. A tésztalap két szélső harmadát a tölteléktől kb. 2 cm-re srégen bevagdossuk, 2-3 cm széles csíkokat kapunk így. Ezeket fogjuk a tetején “összefonni”.
  5. A tészta végét felhajtjuk, majd a kis tésztacsíkokat egymásra hajtogatjuk: egyet jobbról, egyet balról. Így lesz majd a végén belőle fonat.Készül a fonat
  6. A tésztarúd végeit behajtjuk alá, majd megkenjük enyhén felvert tojással.Megkenjük tojással
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 20-25 perc alatt megsül (a sütési idő eltérő lehet az egyes levelestészta márkáknál).

Megvárjuk, míg langyosra hűl és már szeletelhetjük is.

Mézeskalácsos szilvás rétes