2018. március 27.
Kelt tészták, Kalács
Colomba – az olasz húsvéti kalács
Lehet édes, sós, töltött, vagy foszlós, a kalács soha sem hiányozhat a húsvéti asztalról. Nálunk idén ez a ropogós mandulakérges, narancsos-mazsolás lesz terítéken!
A colomba Olaszország északi régiójából származik, hívhatnánk akár “húsvéti panettone“-nak is, ugyanis nagyon hasonlóan készül, hasonló összetevőkkel, de mégis más a formája és a tetején található ropogós mandulamáz miatt. Ami a formát illeti: eredetileg galambot formázó sütőformában készítik, innen ered a neve is, ami galambot jelent. Ilyen sütőformát azonban sajnos sehol nem sikerült beszereznem, ezért koszorúként készítettem el. Ez persze nem ront semmit az élvezeti értékén, sőt, így gyönyörűen szeletelhető lett a végeredmény! Nem mondom, hogy nem időigényes elkészíteni, mert háromszor is kell keleszteni, de tényleg megéri az időráfordítást ez a kívül ropogós mandulakéreggel borított kalács, ugyanis egy bolti változat sem ér a nyomába.
Hozzávalók
(2 kalács koszorúhoz)
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 0,4 dl tej
- 1 dl víz
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő
- 14 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás
- csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 citrom reszelt héja
Máz:
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 ek. víz
Mandula pehely és jégcukor a díszítéshez
Elkészítés
- A lisztből kimérünk 14 dkg-ot, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a tejet és 1 dl langyos vizet.
- Az egészet összedolgozzuk és letakarva megvárjuk, míg a duplájára kel.
- Ha megkelt, előszőr beledolgozunk 2 dkg cukrot. Ezután kimérünk 10 dkg lisztet, amit kanalanként beledagasztunk a tésztába.
- Ha már egynemű, beledolgozunk 2 dkg puha vajat.
- Letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük.
- A mazsolát áztassuk hideg vízbe.
- Ha megkelt a tészta, dolgozzuk bele a maradék 12 dkg cukrot. Ha már egynemű, a maradék 21 dkg lisztet is gyúrjuk bele kanalanként. Nagyon kemény tésztát fogunk kapni, amit elég nehéz gyúrni.
- Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat is, végül több részletben a maradék 8 dkg vajat is beledolgozzuk.
- Ha már szépen elválválik a tészta, hozzáadjuk a narancshéjat és a vaníliás cukrot, valamint a citrom reszelt héját.
- Legvégül belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát és további 20 percig dagasztjuk a tésztát.
- Letakarjuk és 16 órára hűtőbe tesszük.
- Másnap miután kivettük a tésztát a hűtőből, 2-3 órát meleg helyen kelesztjük. Nagyon szépen fel fog hólyagosdni.
- Elkészítjük a mázat: a darált mandulát porcukorral és 1 ek. vízzel, valamint egy tojással simára keverjük.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd ketté vesszük. Hengert formálunk belőlük és külön-külön a sütőformába igazítjuk.
- Megkenjük vastagon a mázzal, megszórjuk mandula pehellyel és jégcukorral.
- 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 50 perc alatt aranybarnára sül.
Kata
2021. március 28. - 19:34Szia, húsvétra készülöm megsütni, ha két formában sül, mekkora átmérőjűbe teszed? Köszi
Vikki
2021. március 28. - 20:18Szia Kata,
ez a forma kb. 22 cm átmérőjű volt. Két ilyen méretűhöz elég ez a mennyiség.
Kata
2021. március 30. - 11:12Köszi!
Zsofi
2023. április 2. - 07:58Udv! Szeretnem kerdezni, milyen lisztbol a legjobb sutni?
Vikki
2023. április 2. - 09:12Szia,
nekem kelt tésztákhoz a magasabb sikértartalmú lisztek váltak be, a BL65 típusú és amit kifejezetten kelt tésztákhoz ajánl a gyártója. De a BL55-ös liszttel is működik a recept.