2018. március 27.


Kelt tészták, Kalács

Colomba – az olasz húsvéti kalács

Lehet édes, sós, töltött, vagy foszlós, a kalács soha sem hiányozhat a húsvéti asztalról. Nálunk idén ez a ropogós mandulakérges, narancsos-mazsolás lesz terítéken!

A colomba Olaszország északi régiójából származik, hívhatnánk akár “húsvéti panettone“-nak is, ugyanis nagyon hasonlóan készül, hasonló összetevőkkel, de mégis más a formája és a tetején található ropogós mandulamáz miatt. Ami a formát illeti: eredetileg galambot formázó sütőformában készítik, innen ered a neve is, ami galambot jelent. Ilyen sütőformát azonban sajnos sehol nem sikerült beszereznem, ezért koszorúként készítettem el. Ez persze nem ront semmit az élvezeti értékén, sőt, így gyönyörűen szeletelhető lett a végeredmény! Nem mondom, hogy nem időigényes elkészíteni, mert háromszor is kell keleszteni, de tényleg megéri az időráfordítást ez a kívül ropogós mandulakéreggel borított kalács, ugyanis egy bolti változat sem ér a nyomába.

 

Hozzávalók

(2 kalács koszorúhoz)

Tészta: 

  • 45 dkg liszt
  • 0,4 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 citrom reszelt héja

Máz:

  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. víz

Mandula pehely és jégcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. A lisztből kimérünk 14 dkg-ot, hozzáadjuk a szárított élesztőt, a tejet és 1 dl langyos vizet.Öreg tészta készítése
  2. Az egészet összedolgozzuk és letakarva megvárjuk, míg a duplájára kel.Öreg tészta készítése
  3. Ha megkelt, előszőr beledolgozunk 2 dkg cukrot. Ezután kimérünk 10 dkg lisztet, amit kanalanként beledagasztunk a tésztába.Colomba - első kelesztés
  4. Ha már egynemű, beledolgozunk 2 dkg puha vajat.Colomba - első kelesztés
  5. Letakarva, meleg helyen másfél órát kelesztjük.Colomba - első kelesztés
  6. A mazsolát áztassuk hideg vízbe.
  7. Ha megkelt a tészta, dolgozzuk bele a maradék 12 dkg cukrot. Ha már egynemű, a maradék 21 dkg lisztet is gyúrjuk bele kanalanként. Nagyon kemény tésztát fogunk kapni, amit elég nehéz gyúrni.Colomba - második kelesztés
  8. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat is, végül több részletben a maradék 8 dkg vajat is beledolgozzuk.Colomba - második kelesztés
  9. Ha már szépen elválválik a tészta, hozzáadjuk a narancshéjat és a vaníliás cukrot, valamint a citrom reszelt héját.Colomba - második kelesztés
  10. Legvégül belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát és további 20 percig dagasztjuk a tésztát.Colomba - második kelesztés
  11. Letakarjuk és 16 órára hűtőbe tesszük.Colomba - második kelesztés után
  12. Másnap miután kivettük a tésztát a hűtőből, 2-3 órát meleg helyen kelesztjük. Nagyon szépen fel fog hólyagosdni.
  13. Elkészítjük a mázat: a darált mandulát porcukorral és 1 ek. vízzel, valamint egy tojással simára keverjük.Mandulás cukormáz készítése colombához
  14. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd ketté vesszük. Hengert formálunk belőlük és külön-külön a sütőformába igazítjuk.Colomba sütés előtt
  15. Megkenjük vastagon a mázzal, megszórjuk mandula pehellyel és jégcukorral.Irány a sütő!
  16. 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 50 perc alatt aranybarnára sül.

Colomba - az olasz húsvéti kalács

Colomba - az olasz húsvéti kalács