2019. április 18.


Kelt tészták, Kalács

Húsvéti nyuszi kalács

Készíts idén nyuszikat a kalács helyett a húsvéti reggelihez! Nem csak nagyon cukik, de rendkívül egyszerű a formázása is. Nézd;)

Persze, ha nincs időd nyuszikat formázni, vagy hagyományos formát szeretnél, készítheted egy nagy, vagy 8 kicsi kalácskoszorúként is, mindkét verzióban nagyon szépen mutat majd. Azzal azonban számolni kell, hogy ha valahol túl vastag a tészta, sütés közben megrepedhet. Sajnos nekem is volt, amelyik áldozatul esett a repdéseknek. Hogy megelőzd ezt a szépséghibát, ügyelj rá, hogy a nyuszik teste a formázás közben minden részen egyforma vastag legyen, így jó eséllyel megtartja majd a formáját. De repedés ide, vagy oda, ez a puha vaníliás-citromos kalács ízben és állagban biztosan nem fog csalódást okozni;)

 

Hozzávalók

 • 2 dkg élesztő
 • 0,6 dl langyos tej
 • 30 dkg liszt
 • 5 dkg cukor
 • csipet só
 • fél csomag bourbon vaníliás cukor
 • fél citrom reszelt héja
 • 1 tojás
 • 5 dkg vaj

1 tojásfehérje a kenéshez

jégcukor díszítésnek

 

Elkészítés

 1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
 2. A többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is és addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától (ha nagyon ragacsos lenne, adjunk hozzá kevés lisztet). Húsvéti nyuszikalács hozzávalói
 3. Letakarva duplájára kelesztjük. Húsvéti nyuszikalács kelesztése
 4. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és 8 egyforma bucira osztjuk. Húsvéti nyuszi kalács készítése
 5. Jöhet a formázás: a nyuszi formához a tésztabucit hengerré formázzuk, levágunk egy kb borsónyi mennyiséget, ez lesz a farka, majd egy nagyjából diónyit, ez lesz a feje és a füle. A fülekhez a fejnek félretett golyóból levágunk egy borsónyi darabot és ebből ismét egy kis hengert formálunk. Középen félbe vágjuk két végét  pedig összecsípjük és kissé megnyújtjuk, hogy fül formájú legyen. A tésztadarabokat enyhén összenyomkodjuk összeállításkor. Húsvéti nyuszi kalács készítése
 6. A kis kalácskoszorú formázásához a b tészabuciból egy vékony hengert formálunk, középen félbehajtjuk, majd összecsavarjuk. Az így kapott csavart szálat körbe fogjuk és két végét összenyomjuk.
 7. A kalácsokat további fél órát pihentetjük.
 8. Sütés előtt megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk jégcukorral.Irány a sütő!
 9. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt aranyszínűre sülnek.

A nyuszis verzió: Húsvéti nyuszi kalács

És a fonatos 🙂

Húsvéti kalács