

2012. szeptember 3.
Kelt tészták, Lepény
Rusztikus szilvás lepény
Igazi, hagyományos kelt tésztás lepény készült, ezúttal szilvával és sok-sok fahéjjal. A legjobb benne, hogy keleszteni sem kell, így nagyon hamar kész van.
Sajnos nem találtam el a tepsi méretét, így egy kicsit amorf lett, ahogy sütés közben itt-ott megnőtt. Ettől lett igazán rusztikus:) Még egy jó tanács: a szilvát nagyon sűrűn kell rakni, különben ahogy sütés közben kel, eléggé hézagos lesz. Mint az enyém…:) De a következő már tökéletes lesz!
Hozzávalók
(gáztepsi méretű adag lesz)
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája (a maradék majd pont jó lesz macaronnak:)
- 6 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- csipet só
Tetejére:
- 1 kg szilva
- őrölt fahéj
- cukor
Olvasztott margarin a kenéshez (kb. 2dkg)
Porcukor és őrölt fahéj a szóráshoz
Elkészítés
- Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá 1 kk. cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A szilvát megmossuk és kimagozzuk.
- Megszórjuk ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal és cukorral, összekeverjük és hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tésztát.
- A tésztához egy nagy tálba öntjük az összes hozzávalót a felhabosodott élesztővel együtt és összegyúrjuk.
- A kész tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra borítjuk és kezünkkel szétnyomkodjuk kb. fél cm vastagra.
- Megkenjük olvasztott margarinnal, majd rápakoljuk sorban a fahéjas szilvákat.
- 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (sajnos nem figyeltem az időt, de kb. 15-20 perc kellett neki)
Megvárjuk, míg langyosra hűl és fahéjas porcukorral jó vastagon megszórva tálaljuk:)