2013. szeptember 6.
Gyümölcsös sütik, Pite
Gyömbéres-szilvás pite
A szilva nem csak szilvásgombócnak vagy lepénynek jó, remek pitetöltelék is lehet belőle! Ezúttal el akartam kerülni a szilvásgombóc ízhatást, ezért most friss gyömbér és vanília került a karamellizált szilvákra.
Sokáig gondolkodtam, hogyan lehetne tökéletes ízhatást elérni a szilvákkal, mint pite töltelék. Ne legyen annyira szilvásgombóc ízű, de nagyon édes sem… Végül arra jutottam, ki kéne próbálni karamellizálva. Igaz, hogy így macerásabb, mint csak egyszerűen beleönteni a gyümölcsöt és irány a sütő, de tényleg megéri! A frissen reszelt gyömbér egy teljesen új ízvilágot kölcsönöz a szilváknak, amit egy kevés vaníliával is finomítottam. Ha szeretnétek egy különleges őszi pitét, mindeképpen ajánlom kipróbálásra!:)
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- 50 dkg szilva (tisztított súly)
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- frissen reszelt gyömbér
- fél csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 ek. kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
tojásfehéjre a kenéshez
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, a reszelt citromhéjat és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a szilvákat félbevágjuk és kimagozzuk.
- A vajat egy nagy méretű serpenyőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon elkezdjük karamellizálni. Fontos, hogy közbe ne kevergessük, ha szükséges, mozgassuk meg a serpenyőt.
- Ha már aranybarna, félrevesszük és hozzáreszeljük a friss gyömbért (valószínűleg pattogni fog:)
- Félbevágott felükkel lefelé beletesszük a szilvákat és közepes lángon így együtt pároljuk kb. 10-15 percig.
- Ilyen lesz:
- A pitetésztát két részre osztjuk. Az egyiket kisodorjuk két folpack közt akkorára, hogy befedje a piteforma oldalát is.
- A tésztalapot beleigazítjuk a sütőpapírral kibélelt formába.
- A szilvákat óvatosan átkanalazzuk egy tálba, ahol óvatosan átforgtjuk a keményítővel és hozzáadjuk a vaníliát is.
- A tölteléket a tésztára simítjuk.
- A maradék tésztát is kinyújtjuk, majd vékony csíkokat vágunk belőle és berácsozzuk vele a pite tetejét. (rácsozáshoz segítség itt)
- A tetejét megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével és mehet a sütőbe: 175 fokon 35-40 perc alatt szép pirosra sül.
A végeredmény:
Dóri
2013. szeptember 6. - 18:44Vikki, ha kapcsos tortaformában sütném rácsozás nélkül, vagy teljesen befedve, úgyis működne? (Mondjuk rácsozás nélkül fele ennyi tésztával?) Sajnos csak tortaformám van 🙁
Vikki
2013. szeptember 6. - 19:09Szia,
tortaformában is elkészítheted, csak sütés előtt az oldalát kend ki vajjal/margarinnal, hogy ne ragadjon bele a tészta, az aljára pedig kerüljön ugyanúgy sütőpapír. A tetejét teljesen befedve is készítheted (szerintem mindenképpen legyen befedve tésztával valamilyen formában), ebben az esetben viszont a közepére készíts egy lyukat és villával szurkáld meg, hogy a gőz tudjon távozni és ne repedjen meg.
ritacica
2013. szeptember 7. - 10:20Ma ő lesz a soros 🙂
ritacica
2013. szeptember 7. - 13:19jajj, beletettem mind az 5 dkg élesztőt!!! Most mászik kifelé a hűtőből. 😀
Vikki
2013. szeptember 7. - 13:22Ejnye Rita, te ilyet nem szoktál… 😀 Meg is néztem most, hogy nem-e gépeltem el 0,5 helyett 5-re 😀
ritacica
2013. szeptember 7. - 15:10Látod, így jár aki nem süt egész nyáron. 😉
Viszont életem legfantasztikusabb állagú tésztája lett: gyönyörű, illatos, rugalmas, egyáltalán nem ragadós és mégis könnyű és puha. De még a sütőből is kidagadt 😀
Meglátjuk mi lett így belőle, még nem vágtam fel, majd ebéd után.
Vikki
2013. szeptember 7. - 17:46Lehet 10x annyi élesztővel még jobb, mint így? 😀
ritacica
2013. szeptember 8. - 08:12Nos, Vikki, azt kell, hogy mondjam, hogy isteni lett!
Egyértelműen nem pite lett belőle de annyira finom, hogy a férjem azt mondta, meg tudná enni egyszerre az egészet. 🙂
De ki fogom próbálni a “klasszikus” változatot is, mindenképpen.
Vikki
2013. szeptember 8. - 08:39Közben pont azon gondolkodtam, hogy kipróbálom extra adag élesztővel kalácsként… 😀
Zizu
2013. szeptember 12. - 12:00Szia Vikki!
Én is megsütöttem a pitét és isteni finom lett! Köszönöm a recit!
Vikki
2013. szeptember 12. - 16:38Szívesen, örülök, hogy Neked is ízlett:)