2021. május 29.


Gyümölcsös sütik, Pite

Rebarbarás-vaníliás mini pite

Ha meguntad volna már az epres változatot, próbáld ki ezt az egyfalatos finomságot, mert a rebarbara pite nem csak eperrel, de vanília krémmel is szuper finom! 🍮🤩

Kicsit macerásabb ugyan elkészíteni, mint egy hagyományos pitét, de cserébe nagyon cuki töltött apróságokat készíthetsz! A lehető legnagyobb otthon található kiszúró formát javaslom hozzá, hogy a széleket megfelelően össze tudd nyomkodni a formázás után, így biztosan nem fog kifolyni a krém sem. Ha mégis inkább hagyományos piteformában próbálnád ki, az itt megadott mennyiség egy 22 cm-es formához elegendő. 🥧

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék: 

  • Fél vanília rúd kikapart belseje
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg keményítő
  • 2 dkg vaj
  • 20 dkg rebarbara
  • 1 tk. keményítő

1 tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.Pite tészta hozzávalói
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
  4. Elkészítjük az alapkrémet: a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.Vanília krém készítése
  5. A tojást a cukorral addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.Vanília krém készítése
  6. Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
  7. A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.Vanília krém készítése
  8. A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.Vanília krém készítése
  9. Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni).
  10. Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
  11. A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
  12. A rebarbarát megpucoljuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, majd egy tálban a keményítővel és egy púpos ek. cukorral elkeverjük.Rebarbara
  13. A pite tésztát két részre osztjuk, mindkettőt egyforma vastagságú lappá nyújtjuk.
  14. Az egyik tésztalapon először kijelöljük kiszúróval a leendő mini pitéket.
  15. A közepére kanalazunk egy kis adagot a vanília krémből, majd teszünk rá egy darab rebarbarát.Rebarbarás-vaníliás mini pite készítése
  16. Lefedjük a másik lappal, a púpok mentén kicsit összenyomkodjuk, majd kiszújuk a minipitéket a kiválasztott formával.Rebarbarás-vaníliás mini pite készítése
  17. Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, vékonyan megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével.Irány a sütő!
  18. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt aranybarnára sül.Rebarbarás-vaníliás mini pite