2021. május 29.
Gyümölcsös sütik, Pite
Rebarbarás-vaníliás mini pite
Ha meguntad volna már az epres változatot, próbáld ki ezt az egyfalatos finomságot, mert a rebarbara pite nem csak eperrel, de vanília krémmel is szuper finom! 🍮🤩
Kicsit macerásabb ugyan elkészíteni, mint egy hagyományos pitét, de cserébe nagyon cuki töltött apróságokat készíthetsz! A lehető legnagyobb otthon található kiszúró formát javaslom hozzá, hogy a széleket megfelelően össze tudd nyomkodni a formázás után, így biztosan nem fog kifolyni a krém sem. Ha mégis inkább hagyományos piteformában próbálnád ki, az itt megadott mennyiség egy 22 cm-es formához elegendő. 🥧
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- Fél vanília rúd kikapart belseje
- 2,5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg keményítő
- 2 dkg vaj
- 20 dkg rebarbara
- 1 tk. keményítő
1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- Elkészítjük az alapkrémet: a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.
- A tojást a cukorral addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.
- A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.
- Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni).
- Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
- A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
- A rebarbarát megpucoljuk, 1 cm-es darabokra vágjuk, majd egy tálban a keményítővel és egy púpos ek. cukorral elkeverjük.
- A pite tésztát két részre osztjuk, mindkettőt egyforma vastagságú lappá nyújtjuk.
- Az egyik tésztalapon először kijelöljük kiszúróval a leendő mini pitéket.
- A közepére kanalazunk egy kis adagot a vanília krémből, majd teszünk rá egy darab rebarbarát.
- Lefedjük a másik lappal, a púpok mentén kicsit összenyomkodjuk, majd kiszújuk a minipitéket a kiválasztott formával.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, vékonyan megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt aranybarnára sül.