2012. október 14.
Gyümölcsös sütik, Pite
Epres-vaníliás pite
Ez a süti teljesen véletlenül született. Volt ugyanis itthon egy doboz eper, amit eredetileg rebarbarás pitéhez szántam. A rebarbara viszont sajnos tönkre ment, így megmaradt egy halom eper, amit azonnal el kellett használni. Ez a krémes-gyümölcsös pite lett végül belőle:)
Kaptam most ősszel is egy nagy szatyor rebarbarát az őszi termésből, aminek egy részét lefagyasztottam (majd kiderül milyen lesz…) és egy pitére valót félre tettem, hogy majd a hétvégén jó lesz. Hát nem jött össze:) De azért ez sem lett rossz… Készítettem egy főzött vaníliás krémet, ezt simítottam rá a szokásos pite tésztára, az eperből pedig végül gyümölcsszósz lett nagy gyümölcsdarabokkal és ez került a tetejére. Tudom, hogy nincs szezonja, de friss eper ilyenkor is beszerezhető!:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez
Krémhez:
- 2,5 dl tej
- 6,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10g)
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dkg liszt
Epres réteg:
- 25 dkg eper
- 2 ek. cukor
- negyed citrom reszelt héja
- 1 púpos tk. kukorica keményítő
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
- Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
- Két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
- Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
- Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér és beleigazítjuk a formába. Száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül.
- Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
- Elkészítjük a krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.
- A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
- Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sűrűre főzzük. (olyan lesz, mint a puding).
- Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg)
- Amíg a krém is hűl, elkészítjük az epres szószt: Az epret felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt és a citromhéjat és elkezdjük melegíteni.
- Közepes lángon óvatosan kevergetve (hogy a gyümölcs ne nagyon törjön szét) addig főzzük, míg a keményítő “el nem tűnik” és az egész átlátszó piros, sűrű mártás lesz.
- Félretesszük hűlni, és addig összeállítjuk a pite többi részét: a kihűlt pite tésztára rásimítjuk a vaníliás krémet és kb. 15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a tetején vékony hártya legyen.
- Ha már az eper is kihűlt, elővesszük a hűtőből a pitét és óvatosan, kis adagokban a tetejére kanalazzuk az epret. (különben összekeveredik és a végeredmény nem lesz túl szép látvány…:)
- Legalább 2 órára betesszük a hűtőbe a kész pitét, és már szeletelhetjük is.
Niki
2014. június 8. - 14:25Kedves Viki!Végre sikerült kicsi pite formákat beszereznem 🙂 tudtam,hogy valamelyik recepteddel avatom fel őket, hát erre esett a választásom!Ismét nem csalódtam, megint amolyan másnak “nem ajánlom” süti lett belőle 😉 egyetlen hibája, hogy hamar fogy! Nagyon köszönöm ezt a receptet is!
Vikki
2014. június 8. - 17:05Szia Niki,
örülök, hogy ebben sem csalódtál, remélem egyik pitémben sem fogsz, hiszen ezek a sütik az abszolút kedvenceim, ajánlom mindet kipróbálásra 😉
Gerda
2016. december 22. - 21:23Szia!
Neked ez a mennyiség hány cm átmérőjű süteményhez volt elég?:9
Köszönöm
Vikki
2016. december 23. - 10:11Szia,
ez egy 28 cm átmérőjű pite forma.
Dóri
2019. július 14. - 09:18Köszi a receptet.Nekem csak egy szelet jutott mert vendégségbe vittük de az mennyei volt!