2019. november 8.
Gyümölcsös sütik, Pite
Szőlős pite
Kipróbálnál egy kicsit sem szokványos pitét? Akkor itt a remek lehetőség, hogy elkészítsd álmaid pitéjét aromás othello szőlővel!;)
Ez a recept kicsit macerásabb, mint egy átlagos pite, de megéri minden percét a bogyónyomkodás, tényleg. Első sorban az othello fajtát ajánlom hozzá, mert ennek van igazán karakteres íze, ami igazi pluszt ad ennek a pitének.
Ha inkább egy megszokottabb ízt szeretnél töltelékként a pitédbe, itt tudsz válogatni. 😉
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 50 dkg kékszőlő (othello, vagy valamilyen kerek szemű fajta)
- 2 ek. keményítő
- 4 ek. cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 tojás és kevés porcukor a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a szőlőszemeket alaposan megmossuk, kinyomjuk a héjukból és egy lábasba helyezzük a bogyókat.
- A héjat sem dobjuk ki, aprítóba tesszük egy evőkanálnyi vízzel és a keményítővel és felaprítjuk.
- A szőlőszemeket a cukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük melegíteni, majd 2-3 percig forraljuk.
- Levesszük a tűzről és átnyomkodjuk óvatosan egy nagy lyukú szűrőn, hogy csak a magok maradjanak benne. Nem kell, hogy pépes legyen, sőt, jobb, ha nagyon darabok maradnak meg a szőlőszemekből
- Hozzáadjuk a keményítővel elkevert héjat és visszatesszük a tűzre, addig főzzük, míg besűrűsödik.
- A pitetésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a nagyobb darab kerül a forma aljára: két folpack közt kinyújtjuk, majd belesimítjuk a piteformába, hogy kicsit túllógjon a forma peremén.
- A langyos tölteléket óvatosan a piteformába simítjuk.
- A másik tésztagombócot is kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval lyukakat készítünk rá, majd óvatosan beborítjuk vele a pitét. A széleket összenyomkodjuk, majd levágjuk a túllógó felesleget a forma pereme mentén
- A tojást enyhén felverjük, megkenjük a pite tetejét, majd vékonyan megszórjuk porcukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sül.
- Szeletelés előtt érdemes megvárni, amíg teljesen kihűl, így biztosan nem fog folyni a töltelék.