2020. október 17.
Gyümölcsös sütik, Pite
Tonkababos gesztenyés pite
Új őszi kedvenc a láthatáron! A klasszikus almás is jó, de alighanem háttérbe szorul majd egy időre a tonkababos gesztenyés pite mellett… 😉 🥧
Oké, eléggé hasonlít a gesztenyés bejlire, akár karácsonyi hangolódáshoz is jó lehet majd ez a recept, de mégis inkább egy igazi őszi pite a maga krémes, fűszeres töltelékével. A tonkabab vaníliás-fahéjas aromájától nagyon érdekes ízvilágot kap a gesztenyés töltelék, ha szereted a gesztenyét, biztosan ez a verzió is tetszeni fog. 🌰🍂
Hozzávalók
(1 nagy méretű, vagy 6 db kis méretű pitéhez)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- tonkabab
Tetejére:
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a gesztenyemasszát a többi hozzávalóval robotgéppel összedolgozzuk.
- A pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, (kis méretű piték esetén pedig kétszer annyi gombócra, ahány formán van) az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
- A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk.
- Rákanalazzuk a gesztenyés masszát és elsimítjuk.
- A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el, mielőtt azonban átfordítanánk, néhány helyen (kis pitéknél elég középen) szaggatóval kiszúrjuk, vagy megszurkáljuk villával. A tészták széleit összenyomkodjuk, tetejét megkenjük felvert tojással.
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.