2020. október 17.


Gyümölcsös sütik, Pite

Tonkababos gesztenyés pite

Új őszi kedvenc a láthatáron! A klasszikus almás is jó, de alighanem háttérbe szorul majd egy időre a tonkababos gesztenyés pite mellett… 😉 🥧

Oké, eléggé hasonlít a gesztenyés bejlire, akár karácsonyi hangolódáshoz is jó lehet majd ez a recept, de mégis inkább egy igazi őszi pite a maga krémes, fűszeres töltelékével. A tonkabab vaníliás-fahéjas aromájától nagyon érdekes ízvilágot kap a gesztenyés töltelék, ha szereted a gesztenyét, biztosan ez a verzió is tetszeni fog. 🌰🍂

Hozzávalók

(1 nagy méretű, vagy 6 db kis méretű pitéhez)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 1 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • tonkabab

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, amíg felhabosodik.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjukA hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
  4. töltelékhez a gesztenyemasszát a többi hozzávalóval robotgéppel összedolgozzuk. Tonkababos gesztenyés pite töltelék
  5. A pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, (kis méretű piték esetén pedig kétszer annyi gombócra, ahány formán van) az egyik gombócot két folpack közt akkorára nyújtjuk, hogy a piteforma szélét is ki tudjuk bélelni vele.
  6. A felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a tésztát a piteformába belenyomkodjuk, majd a másik folpack-ot is eltávolítjuk.
  7. Rákanalazzuk a gesztenyés masszát és elsimítjuk.Tonkababos gesztenyés pite készítése
  8. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el, mielőtt azonban átfordítanánk, néhány helyen (kis pitéknél elég középen) szaggatóval kiszúrjuk, vagy megszurkáljuk villával. A tészták széleit összenyomkodjuk, tetejét megkenjük felvert tojással.
  9. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tonkababos gesztenyés pite