2019. június 14.


Gyümölcsös sütik, Pite

Rebarbara pite vanília sodóval

A kissé fanyar rebarbara legjobb barátja az illatos, édes vanília. Erre a legjobb bizonyíték ez az omlós szélű pite, amiben selymes vaníliás krém közt lapulnak a rebarbara darabok! Ugye már keresed is azt a piteformát? 🙂

A rebarbara-vanília párosra a másik nagyon nagy kedvencem ez a recept, ha azonban kevesebb időd van kipróbálni, ez a rövidebb előkészítést igénylő változat lesz a legjobb választás. A pite közepe sütés után selymes, pudingos állagú lesz, ami szerintem tökéletesen ellensúlyozza a rebarbara fanyar ízét.

 

Hozzávalók

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Vanília sodó:

  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. liszt
  • 2 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor

30 dkg rebarbara

Elkészítés

  1. A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.Pite tészta készítése
  3. Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
  4. Pihentetés után a tészta 1/5 részét félretesszük, ez lesz majd a peremen. A maradék tésztát két folpack közt kinyújtjuk.
  5. A tésztalapot óvatosan belesimítjuk a sütőpapírral bélelt sütőformába úgy, hogy a forma pereméig érjen, majd egy éles késsel körbe vágjuk, hogy ne lógjon túl. Pite készítése
  6. A megmarad tésztából peremet készítünk: tetszés szerint formázhatjuk csavarással, vagy fonással, majd óvatosan a sütőforma peremig érő tésztához nyomkodjuk.
  7. A rebarbarát megtisztítjuk, héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk és a piteformába halmozzuk.Pite készítése
  8. A vanília sodóhoz a tojásokat a cukorral egy nagy tálban addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
  9. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, a vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is.Vanília sodó a rebarbarás pitéhez
  10. Az így kapott masszát a rebarbarára öntjük.Irány a sütő!
  11. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd 175 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és így további 30 percig sütjük a pitét.
  12. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen. (ha nagyon elkezdene barnulni, takarjuk le alufóliával a sütés hátralévő részére.)

Rebarbara pite vanília sodóval