

2019. június 14.
Gyümölcsös sütik, Pite
Rebarbara pite vanília sodóval
A kissé fanyar rebarbara legjobb barátja az illatos, édes vanília. Erre a legjobb bizonyíték ez az omlós szélű pite, amiben selymes vaníliás krém közt lapulnak a rebarbara darabok! Ugye már keresed is azt a piteformát? 🙂
A rebarbara-vanília párosra a másik nagyon nagy kedvencem ez a recept, ha azonban kevesebb időd van kipróbálni, ez a rövidebb előkészítést igénylő változat lesz a legjobb választás. A pite közepe sütés után selymes, pudingos állagú lesz, ami szerintem tökéletesen ellensúlyozza a rebarbara fanyar ízét.
Hozzávalók
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Vanília sodó:
- 10 dkg cukor
- 2 ek. liszt
- 2 tojás
- 1 dl tejszín
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
30 dkg rebarbara
Elkészítés
- A kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy órát hideg helyen pihentetjük.
- Pihentetés után a tészta 1/5 részét félretesszük, ez lesz majd a peremen. A maradék tésztát két folpack közt kinyújtjuk.
- A tésztalapot óvatosan belesimítjuk a sütőpapírral bélelt sütőformába úgy, hogy a forma pereméig érjen, majd egy éles késsel körbe vágjuk, hogy ne lógjon túl.
- A megmarad tésztából peremet készítünk: tetszés szerint formázhatjuk csavarással, vagy fonással, majd óvatosan a sütőforma peremig érő tésztához nyomkodjuk.
- A rebarbarát megtisztítjuk, héját lehúzzuk, majd feldaraboljuk és a piteformába halmozzuk.
- A vanília sodóhoz a tojásokat a cukorral egy nagy tálban addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, a vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet is.
- Az így kapott masszát a rebarbarára öntjük.
- 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd 175 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és így további 30 percig sütjük a pitét.
- Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e rendesen. (ha nagyon elkezdene barnulni, takarjuk le alufóliával a sütés hátralévő részére.)