2014. június 6.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Vaníliás rebarbara pite

Ismét egy tortácska, de nem csak azért, mert nem tudok leállni a gyártásukkal, hanem mert rebarbara szezon van! A legújabb verzió pedig egy jól bevált, kedvenc recept mennyei illatos vaníliakrémmel és frissítő, savanykás rebarbarával. Nagyszerű párosítás citromos omlós tésztába ágyazva:)

Ez az egyik kedvenc rebarbarás édességem, így hát ez az a süti, ami minden szezonban biztosan elkészül. Az évek folyamán finomodott a recept, és mivel ezt már korábban közzétettem, úgy gondoltam ideje ismét megosztani a frissített verziót. Szerintem az egyik legjobb rebarbarás finomság ez, az édes, főzött vaníliakrém és a savanykás rebarbara tökéletesen kiegészíti egymást. A korábbi recepthez képet most már egy citromos omlós tésztába kerül a krém, ami még egy plusz ízt ad neki. Ha még nem próbáltátok eddig akkor most itt az idő!:)Vaníliás rebarbara torta

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor (6g)
  • fél cs vaníliás cukor (5g)
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja

Krémhez:

  • 2,5 dl tej
  • 6,5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (10g)
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dkg liszt

Rebarbara kompóthoz:

  • 50 dkg rebarbara (megtisztítva nekem kb 40 dkg lett)
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (2x10g)

Zseléhez:

  • a rebarbara kompót leve (nekem kb. 1 dl lett)
  • zselatin a lé mennyiségéhez mérten a zacskó alapján (nálam 2 csapott teáskanál kellett)

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk
  2. Folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
  3. Addig elkészítjük a kompótot: a rebarbarát külső héjától megtisztítjuk, felkockázzuk és egy hőálló tálba tesszük.Irány a sütő
  4. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet jól összeforgatjuk. Alufóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Ezalatt szépen megpuhul.A kompót
  5. Addig elkészítjük a vaníliás krémet: Egy kisebb tálban a lisztet a tojássárgákkal és kb. 1 dl tejjel habverővel simára keverjük.A tojást simára keverjük a liszttel
  6. A maradék 1,5 dl tejet a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábasban elkezdjük melegíteni.
  7. Mikor már forr a cukros tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásos-lisztes keveréket és az egészet sűrűre főzzük. (olyan lesz, mint a puding).A meleg tejhez adjuk
  8. Levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűl (közben érdemes átkeverni néha, hogy ne bőrösödjön meg)A krém
  9. Közben elkészült a kompót is: megvárjuk, míg kihűl és leszűrjük, a levét egy tálban felfogjuk (erre még szükség lesz) és a szűrőn át minél jobban kinyomkodjuk a rebarbarából is.
  10. A rebarbarát ezután botmixerrel pépesítjük.
  11. Elővesszük a tésztát a hűtőből, 4 egyenlő részre osztjuk és két folpack közt akkorákra nyújtjuk, hogy a sütőformák peremét is be tudjuk fedni vele.A tésztát belesimítjuk a formába
  12. Ezután a felső folpackot eltávolítjuk, átfordítjuk az alsóval a tésztát a papírral bélelt sütőformába. (így biztosan nem szakad majd el)
  13. Beleigazítjuk a tésztát, majd eltávolítjuk a másik folpackot is.
  14. Ezután vágunk egy akkora sütőpapírt, ami a tészta pereméig kiér majd és beleigazítjuk a formába. Ezután száraz babot/rizst szórunk a formába úgy, hogy teljesen kitöltse. (erre azért van szükség, hogy a tészta sütés közben megőrizze a formáját.)Vaksütés
  15. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.
  16. Ha megsült, eltávolítjuk a papírral együtt a rizst/babot, és megvárjuk, míg kihűl a tészta.
  17. Ha az összes hozzávaló kihűlt, összeállítjuk a tortát: a tésztát először megkenjük a pürésített rebarbarával, majd elsimítjuk rajta a vaníliás krémet.Összeállítjuk a tortákat
  18. Amíg elkészítjük a zselét, betesszük a tortát a hűtőbe.
  19. zseléhez a leszűrt rebarbara kompót levéhez (kb. 1 dl volt  nálam) hozzáadjuk a zselatint és közepes lángon addig melegítjük, míg a zselatin teljesen el nem olvad (nincsenek benne apró szemcsék). Vigyázat, nem szabad forralni!
  20. Ha a zselatin elolvadt, megvárjuk, míg az egész szoba hőmérsékletűre hűl (ilyenkor még folyós).
  21. Elővesszük a tortát a hűtőből és ráöntjük a zselét, egyenletesen eloszlatjuk és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  22. Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízei összeérjenek.

Vaníliás rebarbara torta

Vaníliás rebarbara torta

Vaníliás rebarbara torta