2012. május 16.
Gyümölcsös sütik, Pite
Epres rebarbara pite
Már korábban is többször írtam, hogy nagyon szeretek pitéket sütni, mert a végtelenségig variálható, csak egy jó tészta kell hozzá. Nekem ez a rebarbarás epres a kedvencem, nem is volt kérdés, hogy ez készül az idei első rebarbara beszerzésből.
Ugyanis ez errefelé igen egzotikus növénynek számít. Valamiért mindig úgy néznek rám az eladók a piacon (máshol esélytelen beszerezni…), mintha nem magyarul kérdezném. Pedig egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Ezért hát ültettünk a kertben! (megjegyzem, a palántát sem volt könnyebb beszerezni:)
Egyszer majd talán meg is nő akkorára, hogy lehessen belőle szedni. Ez még legalább 2-3 év:( Addig marad a piaci, ahol azért 1-2 helyen néha felbukkan. Ezt a tulajdonképpen zöldséget nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például készítettem már levest is belőle. Egészen biztos, hogy még jó pár rebarbarás recept lesz itt a blogon, mert elég sok ötletem van a felhasználást illetően:)
De maradjunk most a piténél: mivel a rebarbara magában elég fanyar, ezért tetemes mennyiségű cukrot igényel a töltelék is. Az eper remekül kiegészíti, nem véletlen, hogy a legtöbb receptben együtt használják fel őket. A tészta pedig a jól bevált enyhén citromos pitetésztánk, ami a rebarbarától kissé savanykás töltelékkel szerintem nagyszerű. Ezt a receptet már tavaly, az első sütéskor megosztottam a NoSalty-n is.
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez.
Töltelékhez:
- 20 dkg eper
- 20 dkg rebarbara
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 púpos ek. keményítő
Elkészítés
- A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
- Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
- Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
- A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
- Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
- A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
- Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
- A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.
- A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
- Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.
jehnkata
2012. június 3. - 14:47Most vettem ki a sütőből és teljesen olyan, mint a képen, nagyon könnyű volt megcsinálni. Te milyen fóliát használsz a nyújtáshoz? A rácsozás részletes leírásáért külön köszönet, végre tudom, hogy kell szépen megcsinálni. A meyer citromos tortával kezdtem a múlt héten és azt hiszem, végigsütöm az oldalt!
Vikki
2012. június 3. - 20:39Szívesen, örülök, hogy ilyen jól sikerült! Ez is:) Én sima folpackot használok hozzá, fogalmam sincs milyen márka, egyszerű átlátszós konyhai fólia. Ha nagyon lágy a tészta, néha nagyon vékonyan alá lisztezek és akkor még könnyebben lejön.
Evi
2012. június 7. - 17:20Hàt ez isteni lett!!! Köszi a receptet! Igaz nekem a tetejére kevés tészta maradt, valoszinü nagyobb formàban csinàltam, de ez semmit sem vont le belöle, egyszerüen tökéletes! 🙂
Vikki
2012. június 7. - 18:54Szívesen!:) Erre a kevés tésztás gondra szerintem jó megoldás lehet az is, ha látod, hogy kevés a feldarabolt csík, újra összegyúrod és kiszúróval csinálsz mondjuk virágokat (vagy ami van) és elszórtan a pitére rakod.
Evi
2012. június 9. - 17:22Ez jo otlet, ha legkozelebb igy jarok kiprobalom. 🙂 bar a kovetkezo ‘akciom’ szerintem a sajttortad lesz. 🙂
ritacica
2013. május 26. - 05:49Hú Vikki! Ez isteni (volt) !!! 🙂 Köszi
Vikki
2013. május 26. - 11:08örülök, hogy ízlett, nekem is ez az egyik kedvenc pitém:)
Irisz
2013. május 27. - 16:24Szia Evi! Az a kérdésem lenne ha nincs pite formám milyen formában lehet sütni ezt a pitét?
A gyümölcstorta forma az a pléh jó hozzá, hogyan lehetne a legjobban megsütni anélkül, hogy megégne vagy éppen nem sül át jól? Köszönöm a válaszod. Irisz
Vikki
2013. május 27. - 16:53Szia!
Akár egy sima tepsiben is megsütheted, ha raksz alá ugyanúgy sütőpapírt.
Irisz
2013. május 27. - 16:42Bocsi a megszólítás nem Evi hanem Vikki, elnézést!
Irisz
2013. május 27. - 18:11Köszönöm szépen.
Zsófi
2013. június 1. - 13:36Nagyon nagyon finom! Most sütöm másodszor, ajándékba is viszek! 🙂
D.Évi
2013. június 2. - 14:21szia Vikki! nagyon finom ez a pite recept!! 🙂 először csak eprem volt itthon, úgy is nagyon jó lett, most épp almával sütöm, kb fél óra és kész lesz! 🙂 remélem ez is hamar el fog fogyni 🙂 🙂
Lilla
2013. június 10. - 18:48Kedves Vikki!
Hány cm-es piteformát használtál? Előre köszönöm válaszod! 🙂
Lilla
Vikki
2013. június 10. - 18:52Szia Lilla,
a piteforma kb. 23 cm átmérőjű volt.
Lilla
2013. június 11. - 17:41Köszönöm! Épp most sül! Remélem az íze is olyan finom lesz, mint az illata! 😉
judit
2013. július 19. - 10:47Szia! Azt szeretnem kerdezni hogy a tesztat nem kell pihentetni gyuras utan?
Vikki
2013. július 19. - 14:10Szia!
Nem szükséges pihentetni, de ha beteszed pár órára a hűtőbe, vagy előző nap elkészíted, nem árt neki az sem:)
Viktor
2014. június 3. - 16:37fúúúúúúúúúúúúúúú ez jó volt köszönöm szépen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):):)
Vikki
2014. június 4. - 20:11Szívesen 😉
Itti
2015. március 28. - 21:50Szia Vikki! Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült. Ugyan nem margarinnal, hanem vajjal készült, így talán kicsit zsírosabb lett a tészta, majd legközelebb korrigálom az arányokat, de így is nagyszerű lett 🙂
Nagy Tünde
2016. június 7. - 20:34Kedves Vikki!
Ezt a pite tésztát nem kell előre megsütni? általában mindegyiket elősütik……ezt nem kell?
illetve a töltelék nem áztatja el a tésztát?
Köszönöm a választ
Vikki
2016. június 8. - 09:16Szia Tünde,
nem kell előre megsütni, a gyümölcshöz adott keményítő felszívja majd a gyümölcs levét és besűríti, így nem fog elázni a tészta.
Nagy Tünde
2016. június 8. - 13:22És ha nincs keményítőm? mivel tudom helyettesíteni?
Vikki
2016. június 8. - 14:49Vaníliás pudingporral.
Livia
2016. június 13. - 08:40Isteni, mar 5szor csinaltam meg az iden 🙂 sajnos nem talalok tobb rebarbarat 🙂 majd jovore!
Vikki
2016. június 13. - 09:50Találtam a piroskékcsíkos hipermarketben rebarbara kompótos konzervet, azzal is teljesen jó! 😉
Livia
2016. június 13. - 10:44Ok koszi kiprobalom!
Emese
2020. május 30. - 07:15Megsütöttem! Nem csalódtam! Isteni lett! Köszönöm a r3ceptet!
Gabi
2020. október 23. - 16:13Kedves Vikki,
Nagyon szeretem ezt a pite receptet, köszönet érte! Természetesen az epres-rebarbarás a tuti befutó, de kipróbáltam már többféle gyümölccsel is, és mindegyikkel nagyon finom.
A kérdésem, hogy jó lehet ez a recept sós pitékhez is? Természetesen cukor nélkül értem, kis sóval.
Vikki
2020. október 23. - 17:16Szia Gabi,
nem próbáltam még sós töltelékkel ezt a tésztát, de mivel minimális cukor van benne, ha elhagyod és kevés sóra cseréled, minden bizonnyal működni fog 🙂
Kata
2021. május 22. - 14:39Szia Viki, a tésztával én is hasonlóan jártam, hogy alig maradt a rácsokhoz, és persze utolólag olvastam csak a hozzászólásokat, de sebaj legközelebb kerülnek rá majd karácsonyi szaggatóminták 😆😉😎
Én az egész tésztát tönkölybúzás lisztből gyúrtam, fél óra és kiderül sikerrel jártam e 😉 Szuperek a recepteid, sok köszönet az igényes és tartalmas honlapért, munkádért!
Vikki
2021. május 22. - 22:03Szia Kata,
köszönöm 🙂 Majd írd meg, hogy tönköly liszttel milyen lett!
Anikó
2021. június 24. - 18:36tegnap megcsináltam ezt a receptet diétás változatban: a liszt 140 gr teljes kiőrlésű és 60 gr fehér, a cukor helyett pedig mindig 1/4 mennyiségű negyedannyi édesítőt használtam, a keményítőt kihagytam. így cukorbetegek, IR-esek is fogyaszthatják. azért kommentelek, mert nagyon finom lett, ezentúl ez lesz a rácsossüti-receptem 🙂
Vikki
2021. június 24. - 22:03Szia Anikó,
köszi a tippet a diétás verzióhoz! 🙂
Nagy Marietta
2023. május 21. - 11:48Csodálatos lett a pitém, már csak ezt fogom sütni. Köszönöm a receptet.
Vikki
2023. május 21. - 23:23Szívesen, örülök, hogy jól sikerült! 😊
Nóji
2024. május 7. - 12:18Szia Viki!Én csak most bukkantam rá a receptedre,de egyszerűen zseniális és isteni. 4 nap alatt haromszor csináltam meg. Olyan egyszerű összekészíteni,pikk pakk megvan. Rebarbarából én összekarikázott fagyasztottat találtam csak,de mikróban felolvasztottam pár perc alatt. Mi vanília fagyival,szeletelt mandulával és egy kis málna sziruppal meglocsolva esszük, de persze ez ízlés dolga. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Köszönöm szépen!
Vikki
2024. május 7. - 21:19Szia Nóji,
örülök, hogy ilyen jól sikerült és ennyire bevált! 😊