

2012. május 16.
Gyümölcsös sütik, Pite
Epres rebarbara pite
Már korábban is többször írtam, hogy nagyon szeretek pitéket sütni, mert a végtelenségig variálható, csak egy jó tészta kell hozzá. Nekem ez a rebarbarás epres a kedvencem, nem is volt kérdés, hogy ez készül az idei első rebarbara beszerzésből.
Ugyanis ez errefelé igen egzotikus növénynek számít. Valamiért mindig úgy néznek rám az eladók a piacon (máshol esélytelen beszerezni…), mintha nem magyarul kérdezném. Pedig egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Ezért hát ültettünk a kertben! (megjegyzem, a palántát sem volt könnyebb beszerezni:)
Egyszer majd talán meg is nő akkorára, hogy lehessen belőle szedni. Ez még legalább 2-3 év:( Addig marad a piaci, ahol azért 1-2 helyen néha felbukkan. Ezt a tulajdonképpen zöldséget nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, például készítettem már levest is belőle. Egészen biztos, hogy még jó pár rebarbarás recept lesz itt a blogon, mert elég sok ötletem van a felhasználást illetően:)
De maradjunk most a piténél: mivel a rebarbara magában elég fanyar, ezért tetemes mennyiségű cukrot igényel a töltelék is. Az eper remekül kiegészíti, nem véletlen, hogy a legtöbb receptben együtt használják fel őket. A tészta pedig a jól bevált enyhén citromos pitetésztánk, ami a rebarbarától kissé savanykás töltelékkel szerintem nagyszerű. Ezt a receptet már tavaly, az első sütéskor megosztottam a NoSalty-n is.
Hozzávalók
Tésztához:
- 12,5 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- fél cs sütőpor (6g)
- fél cs vaníliás cukor (5g)
- 1 ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- tojásfehérje a kenéshez.
Töltelékhez:
- 20 dkg eper
- 20 dkg rebarbara
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 púpos ek. keményítő
Elkészítés
- A töltelékhez az epret és a rebarbarát is megtisztítjuk, és kb. 2 centis darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, és kb. negyed órát állni hagyjuk.
- Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
- Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.
- A tésztából egy maréknyit félreteszünk, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)
- Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.
- A töltelékről leöntjük a levet, amit engedett, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
- Ezután belesimítjuk a tésztával kibélelt sütőformába.
- A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk.
- A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére rakjuk. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodjuk.
- Ezután a pitét megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Megvárjuk, míg kihűl és szeleteljük. Kínálhatunk mellé tejszínhabot vagy vanília fagyit is.
jehnkata
2012. június 3. - 14:47Most vettem ki a sütőből és teljesen olyan, mint a képen, nagyon könnyű volt megcsinálni. Te milyen fóliát használsz a nyújtáshoz? A rácsozás részletes leírásáért külön köszönet, végre tudom, hogy kell szépen megcsinálni. A meyer citromos tortával kezdtem a múlt héten és azt hiszem, végigsütöm az oldalt!
Vikki
2012. június 3. - 20:39Szívesen, örülök, hogy ilyen jól sikerült! Ez is:) Én sima folpackot használok hozzá, fogalmam sincs milyen márka, egyszerű átlátszós konyhai fólia. Ha nagyon lágy a tészta, néha nagyon vékonyan alá lisztezek és akkor még könnyebben lejön.
Evi
2012. június 7. - 17:20Hàt ez isteni lett!!! Köszi a receptet! Igaz nekem a tetejére kevés tészta maradt, valoszinü nagyobb formàban csinàltam, de ez semmit sem vont le belöle, egyszerüen tökéletes! 🙂
Vikki
2012. június 7. - 18:54Szívesen!:) Erre a kevés tésztás gondra szerintem jó megoldás lehet az is, ha látod, hogy kevés a feldarabolt csík, újra összegyúrod és kiszúróval csinálsz mondjuk virágokat (vagy ami van) és elszórtan a pitére rakod.
Evi
2012. június 9. - 17:22Ez jo otlet, ha legkozelebb igy jarok kiprobalom. 🙂 bar a kovetkezo ‘akciom’ szerintem a sajttortad lesz. 🙂
ritacica
2013. május 26. - 05:49Hú Vikki! Ez isteni (volt) !!! 🙂 Köszi
Vikki
2013. május 26. - 11:08örülök, hogy ízlett, nekem is ez az egyik kedvenc pitém:)
Irisz
2013. május 27. - 16:24Szia Evi! Az a kérdésem lenne ha nincs pite formám milyen formában lehet sütni ezt a pitét?
A gyümölcstorta forma az a pléh jó hozzá, hogyan lehetne a legjobban megsütni anélkül, hogy megégne vagy éppen nem sül át jól? Köszönöm a válaszod. Irisz
Vikki
2013. május 27. - 16:53Szia!
Akár egy sima tepsiben is megsütheted, ha raksz alá ugyanúgy sütőpapírt.
Irisz
2013. május 27. - 16:42Bocsi a megszólítás nem Evi hanem Vikki, elnézést!
Irisz
2013. május 27. - 18:11Köszönöm szépen.
Zsófi
2013. június 1. - 13:36Nagyon nagyon finom! Most sütöm másodszor, ajándékba is viszek! 🙂
D.Évi
2013. június 2. - 14:21szia Vikki! nagyon finom ez a pite recept!! 🙂 először csak eprem volt itthon, úgy is nagyon jó lett, most épp almával sütöm, kb fél óra és kész lesz! 🙂 remélem ez is hamar el fog fogyni 🙂 🙂
Lilla
2013. június 10. - 18:48Kedves Vikki!
Hány cm-es piteformát használtál? Előre köszönöm válaszod! 🙂
Lilla
Vikki
2013. június 10. - 18:52Szia Lilla,
a piteforma kb. 23 cm átmérőjű volt.
Lilla
2013. június 11. - 17:41Köszönöm! Épp most sül! Remélem az íze is olyan finom lesz, mint az illata! 😉
judit
2013. július 19. - 10:47Szia! Azt szeretnem kerdezni hogy a tesztat nem kell pihentetni gyuras utan?
Vikki
2013. július 19. - 14:10Szia!
Nem szükséges pihentetni, de ha beteszed pár órára a hűtőbe, vagy előző nap elkészíted, nem árt neki az sem:)
Viktor
2014. június 3. - 16:37fúúúúúúúúúúúúúúú ez jó volt köszönöm szépen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):):)
Vikki
2014. június 4. - 20:11Szívesen 😉
Itti
2015. március 28. - 21:50Szia Vikki! Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült. Ugyan nem margarinnal, hanem vajjal készült, így talán kicsit zsírosabb lett a tészta, majd legközelebb korrigálom az arányokat, de így is nagyszerű lett 🙂
Nagy Tünde
2016. június 7. - 20:34Kedves Vikki!
Ezt a pite tésztát nem kell előre megsütni? általában mindegyiket elősütik……ezt nem kell?
illetve a töltelék nem áztatja el a tésztát?
Köszönöm a választ
Vikki
2016. június 8. - 09:16Szia Tünde,
nem kell előre megsütni, a gyümölcshöz adott keményítő felszívja majd a gyümölcs levét és besűríti, így nem fog elázni a tészta.
Nagy Tünde
2016. június 8. - 13:22És ha nincs keményítőm? mivel tudom helyettesíteni?
Vikki
2016. június 8. - 14:49Vaníliás pudingporral.
Livia
2016. június 13. - 08:40Isteni, mar 5szor csinaltam meg az iden 🙂 sajnos nem talalok tobb rebarbarat 🙂 majd jovore!
Vikki
2016. június 13. - 09:50Találtam a piroskékcsíkos hipermarketben rebarbara kompótos konzervet, azzal is teljesen jó! 😉
Livia
2016. június 13. - 10:44Ok koszi kiprobalom!
Emese
2020. május 30. - 07:15Megsütöttem! Nem csalódtam! Isteni lett! Köszönöm a r3ceptet!
Gabi
2020. október 23. - 16:13Kedves Vikki,
Nagyon szeretem ezt a pite receptet, köszönet érte! Természetesen az epres-rebarbarás a tuti befutó, de kipróbáltam már többféle gyümölccsel is, és mindegyikkel nagyon finom.
A kérdésem, hogy jó lehet ez a recept sós pitékhez is? Természetesen cukor nélkül értem, kis sóval.
Vikki
2020. október 23. - 17:16Szia Gabi,
nem próbáltam még sós töltelékkel ezt a tésztát, de mivel minimális cukor van benne, ha elhagyod és kevés sóra cseréled, minden bizonnyal működni fog 🙂
Kata
2021. május 22. - 14:39Szia Viki, a tésztával én is hasonlóan jártam, hogy alig maradt a rácsokhoz, és persze utolólag olvastam csak a hozzászólásokat, de sebaj legközelebb kerülnek rá majd karácsonyi szaggatóminták 😆😉😎
Én az egész tésztát tönkölybúzás lisztből gyúrtam, fél óra és kiderül sikerrel jártam e 😉 Szuperek a recepteid, sok köszönet az igényes és tartalmas honlapért, munkádért!
Vikki
2021. május 22. - 22:03Szia Kata,
köszönöm 🙂 Majd írd meg, hogy tönköly liszttel milyen lett!
Anikó
2021. június 24. - 18:36tegnap megcsináltam ezt a receptet diétás változatban: a liszt 140 gr teljes kiőrlésű és 60 gr fehér, a cukor helyett pedig mindig 1/4 mennyiségű negyedannyi édesítőt használtam, a keményítőt kihagytam. így cukorbetegek, IR-esek is fogyaszthatják. azért kommentelek, mert nagyon finom lett, ezentúl ez lesz a rácsossüti-receptem 🙂
Vikki
2021. június 24. - 22:03Szia Anikó,
köszi a tippet a diétás verzióhoz! 🙂
Nagy Marietta
2023. május 21. - 11:48Csodálatos lett a pitém, már csak ezt fogom sütni. Köszönöm a receptet.
Vikki
2023. május 21. - 23:23Szívesen, örülök, hogy jól sikerült! 😊