2012. augusztus 27.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Fahéjas szilva dzsem

Az úgy volt, hogy igazából nem is akartam szilvalekvárt készíteni. Aztán mégis kaptunk egy nagy tál szilvát és amúgy is már csak egy bontott üveg árválkodott a tavalyiból a polcon… Így idén is készült szilvásgombócízű lekvár:)

Úgy vettem észre, hogy a lekváros bejegyzéseim amúgy se voltak túl népszerűek (pedig tessék lekvárt készíteni, mert az otthon készült ezerszer jobb, mint a soselátottgyümölcsöt változat a boltból, és amúgy is tök egyszerű!) ezért se akartam újabbat gyártani. De szerintem ez a lekvár annyira finom, hogy muszáj megosztani. Mivel csak rövid ideig kell főzni (kb. 3 perc, az egész lekvárfőzés a magozástól az üvegek lezárásáig pedig legfeljebb 1 óra), így a szilva viszonylag nagy darabokban benne marad és semmit se veszít eredeti ízéből. Aki szereti a szilvásgombócot, különösen imádni fogja!:)

Szilvalekvár

Hozzávalók

  • 1,2 kg szilva (kimagozva)
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs dzsemfix (3:1)
  • 1 kk citromsav
  • 1 kk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. Az üvegeket előkészítjük: forrásban lévő vízzel átöblítjük őket és félretesszük száradni.
  2. A szilvát kimagozzuk, és aprítóval/botmixerrel enyhén pépesítjük.A szilvákat kimagozzuk és felaprítjuk
  3. Egy nagy lábasban hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet, a citromsavat, a fahéjat, és az egészet nagy lángon elkezdjük forralni.Készül a szilvalekvár...
  4. Megvárjuk, míg forrni kezd és további kb. 3 percig hagyjuk főni. Ilyen lesz:Kész a dzsem
  5. Ezután a  kiforrázott üvegekbe töltjük, teszünk rá egy-egy befőzőfóliát, rácsavarjuk a tetejét és pár percre fejre állítjuk őket, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni.

És el is készült a gyönyörű bordó, illatos-fűszeres szilvalekvárunk!:)

Szilva dzsem