2012. június 16.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Bodzás eper dzsem

Rengeteg sok eper termett a mama kertjében, annak ellenére, hogy mindenki azt hitte, hogy már rég kipusztultak a bokrok. Valamit muszáj volt kezdeni vele, hogy véletlen se vesszen kárba: legyen belőle lekvár! Elvégre ez a legkézenfekvőbb. Mivel elvből nem csinálok olyan lekvárokat, amik a boltok polcain megtalálhatók, ezért most a bodzát választottam az eper mellé.

Mégpedig szirup formájában. Miközben keresgéltem, találtam olyan változatot is, ami belefőzte a lekvárba a virágot is, de valahogy azt inkább nem akartam, ki tudja mi lett volna belőle pár hónap múlva… (inkább csak dekorációnak használtam:))A sziruptól viszont nagyon jól érződik benne a bodza íz, és semmit se rontott az állagán sem. Aki már megunta a sima eperlekvárt, az próbálja ki mindenképpen!:)

eper&bodza

Hozzávalók

  • 80 dkg eper (megtisztított súly)
  • 4 dl bodza szirup
  • 35 dkg cukor
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 kk. citromsav

Elkészítés

  1. Előkészítjük az üvegeket: forró vízzel átmossuk őket és hagyjuk megszáradni.
  2. Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk, ha szükséges feldaraboljuk és aprítógépben felaprítjuk (nem kell túl pépesre)Az epreket felaprítjuk
  3. Ezután a cukorral, a citromsavval és a dzsemfix-szel együtt egy nagy lábasba öntjük és hozzáadjuk a bodza szirupot.Hozzáöntjük a bodza szirupot
  4. Nagy lángon elkezdjük forralni kevergetés mellett, majd ha már forr, úgy hagyjuk még 2-3 percig és félrevesszük.
  5. A tetején keletkező habot lekanalazzuk, majd az előkészített üvegekbe merjük.készül a lekvár...
  6. Az üvegeket befőző fóliával lefedjük, a tetejüket jól rácsavarjuk és 5 percre fejtetőre fordítjuk őket.

Hűvös helyen tároljuk a lekvárokat, felbontás után pedig a hűtőben!

Bodzás eperlekvár