2022. július 2.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Torta

Klasszikus gyümölcstorta eperrel

A klasszikus gyümölcstorta piskótával és vanília pudinggal bármilyen gyümölccsel is készül, mindig telitalálat. Szerintem eperrel a legfinomabb 🍓🍰

Egyszerű és nagyszerű. De miért is kéne minden epres süteményt túlgondolni…  Mióta végre találtam egy megfelelő méretű és tartósságú formát, amivel tudok saját peremes piskótát készíteni a gyümölcstortához, eperszezonban ez lett a leggyakrabban készített édességem. Ezért is gondoltam, hogy megosztom az én verziómat is, akármilyen egyszerű recept is, hiszen a klasszikus gyümölcstorta, szinte mindenki gyerekkori kedvence volt. Ha már nem találsz esetleg friss epret, bármilyen másik gyümölccsel is elkészíthető, de szerintem eperrel a legfinomabb. 🍓

Hozzávalók

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja (kezeletlen)
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só

Vaníliás krém:

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-4 ek. cukor ízlés szerint
  • 5 dkg vaj

Tetejére: 

  • 25 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé

Elkészítés

  1. A sütőformát kevés vajjal vagy margarinnal kikenjük és körbeszórjuk liszttel.
  2. A piskótához a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálba tesszük és robotgéppel elkezdjük habosítani. Addig keverjük, míg egészen világos sárga, habos állagó lesz (kb. 5 perc).
  3. Ekkor hozzáadjuk a sütőporral és egy csipet sóval elkevert lisztet és óvatosan beleforgatjuk.Piskóta készítése
  4. Hozzá reszeljük fél citom héját és ezt is beleforgatjuk.
  5. Óvatosan a formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 14-15 perc alatt megsül. Piskóta készítése a klasszikus gyümölcstortához
  6. Ha megsült, ne vegyük ki azonnal, pár percig még hagyjuk a sütőben, hogy biztosan ne lapuljon be. Majd óvatosan fordítsuk rácsra a formából, hogy teljesen kihűljön.
  7. Elkészítjük a vaníliás krémet: a pudinghoz hasonlóan a pudingport kevés tejjel és a cukrokkal csomómentesre keverjük. A maradék tejet pedig elkezdjük melegíteni.
  8. Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket. Klasszikus gyümölcstorta készítése
  9. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg besűrűsödik.
  10. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük. Klasszikus gyümölcstorta készítése
  11. Fóliát simítunk közvetlenül a puding felületére, hogy ne bőrösödjön be és így hagyjuk kihűlni.
  12. A torta tetejére feldaraboljuk az epreket.
  13. Az összeállítás előtt a piros tortazselét a leírásának megfelelő mennyiségű vízzel és módon elkészítjük.
  14. A kihűlt vaníliás krémet robotgéppel teljesen simára keverjük, majd rásimítjuk a kihűlt piskótára. Klasszikus gyümölcstorta készítése
  15. Rápakoljuk az epreket. Klasszikus gyümölcstorta készítése
  16. Végül az eprekre öntjük óvatosan a piros tortazselét.
  17. Hűtőbe tesszük, hogy minden megdermedjen és utána tálalható.

Klasszikus gyümölcstorta készítése