2014. szeptember 5.
Gyümölcsös sütik
Almás-bodzás cobbler
Ez egy olyan édesség, ami akkor esik a legjobban, mikor bőrig ázol egy ronda esős őszi napon: egy ilyen után ugyanis igazi ajándék a sütőből kikapott, gőzölgő, meleg fűszeres alma töltelék, ami a közepén lapul…
Cobblert készíteni nagyon egyszerű, nagyon gyorsan el is készül és ami még jobb, a végtelenségig variálható. Ezért is szeretjük! Én most almát és bodzabogyót rejtettem a tészta réteg alá, a tetejét pedig fahéjas cukorral szórtam meg, amitől olyan lett kicsit, mint a kürtőskalács. Az alma fűszeres és forró, a tészta ropog… Mi kellhetne más egy esős őszi napon?:)
Hozzávalók
Tészta: (4 kistálnyi adaghoz)
- 5 dkg hideg vaj
- 2,5 dkg cukor
- 1 kisebb tojás
- csipet só
- 13 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 0,5 dl tejszín
Töltelék:
- 20 dkg alma (tisztított súly)
- kb. 5dkg fekete bodza bogyó
- 1 ek. keményítő
- 2 ek. cukor
- 2 ek. méz
- 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés
- Az almákat megmossuk és meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.
- A bodzabogyókat is alaposan megmossuk, majd egy nagy tálba összekeverjük az almával és a töltelék többi hozzávalójával együtt.
- Hozzáadjuk a mézet is, majd sütésálló kistálakba kanalazzuk.
- A tésztához először a vajat simára keverjük a cukorral.
- Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a vaníliás cukrot, a fahéjat a sütőport és végül a tejszínt, és az egészet simára keverjük.
- A kistálak tetejére kanalazzuk, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag réteg, mert sütés közben is dagadni fog még.
- A tetejére fahéjjal elkevert kristálycukrot szórunk, ami majd szépen rákaramellizálódik sütés közben.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.
Langyosan a legfinomabb!:)